fbpx

“Bescheiden en moedig leider overleden”

maandag, 08 augustus 2022
Nieuws
In Nigeria is mgr. George Jonathan Dodo van het bisdom Zaria overleden. Hij heeft het bisdom, dat is opgericht in 2001, bijna twintig jaar lang onder zeer moeilijke omstandigheden geleid. Hij overleefde onder meer een aanslag op het bisschopshuis en stierf op 8 juli op 66-jarige leeftijd aan ziekte. Hij werd op 4 augustus begraven.
Funeral mass of bishop of Zaria George Jonathan Dodo died on Juli 8, 2022

Het katholieke bisdom Zaria ligt tussen de bisdommen Sokoto en Kaduna, in het noorden van Nigeria. De christenen zijn in dit deel van het land in de minderheid en lijden al jaren onder geweld door toedoen van Boko Haram en andere extremisten.

Steeds onveiliger bisdom
Kerk in Nood herinnert zich bisschop George als een bescheiden en moedig leider. De katholieke hulporganisatie werkte met Mgr. Dodo sinds 2001 in zijn streven om zijn diocees te laten uitgroeien tot wat het nu is en steunde in totaal 51 projecten in zijn bisdom. Aanvankelijk werden vooral nieuwe kerkgebouwen gebouwd. Vanwege de toenemende bedreigingen, verschoof de focus echter op het bieden van bescherming en beveiliging en het herbouwen van kerkgebouwen die waren getroffen door aanslagen en geweld. De projecten die Kerk in Nood laten dan ook de moeilijke situatie en de strijd van Christenen in het bisdom Zaria zien.

Aanslag op zijn huis
George Jonathan Dodo was een nederig man. Toen hij bisschop werd, besloot hij in een bescheiden parochiehuis aan de rand van de stad te gaan wonen. Hij had geen haast met de bouw van een bisschopsresidentie. Ook was hij zeer moedig. Op 17 juni 2012 ging in de buurt van zijn huis een bom af die bestemd was voor de nabijgelegen katholieke Heilig Hartkerk. Daarbij kwamen twee mensen om en raakten 50 mensen gewond. Toen de zelfmoordterroristen door vastberaden jonge katholieken die op wacht stonden, verhinderd werden de compound van de katholieke kerk binnen te gaan, brachten zij de explosieven in hun auto tot ontploffing. De resten van de auto kwamen terecht op de compound van het huis van de bisschop, dat beschadigd was. Dankzij de weldoeners van Kerk in Nood begon men daarna met de bouw van een nieuw huis op het terrein van de Heilig Hart Parochie. Bisschop George ging door met zijn werk ten bate van zijn kudde.

Plotselinge dood
Mgr. Dodo leed aan een slechte gezondheid, en had veel pijn geleden, maar zijn plotselinge dood was voor allen een verrassing. Tijdens de uitvaartmis op 4 augustus zei Mgr. Julius Yakubu Kundi, de katholieke bisschop van het diocees Kafanchan: “Wij waren niet voorbereid op zijn dood. Hij is heengegaan toen wij hem het minst verwachtten en het meest nodig hadden in het bisdom. Zijn verscheiden heeft een groot vacuüm geschapen, niet alleen voor de Kerk in Zaria, maar ook in de staat Kaduna, waar hij zoveel jaren als lid van de Staatsvredescommissie heeft gediend.”

Sprekend over de verschrikkelijke situatie waarin Nigeria zich momenteel bevindt, benadrukte hij: “Er is nog nooit in onze geschiedenis als land een periode geweest waarin wij de totale afwezigheid van leiderschap voelen dan nu. De bijna totale ineenstorting van recht en orde heeft iedereen in dit land min of meer het gevoel gegeven een bedreigde soort te zijn. De kerkleiders raken dagelijks gefrustreerd en overweldigd door de kwestie van het gebrek aan veiligheid in hun respectieve rechtsgebieden.”

Mgr. George Dodo werd geboren in Zuturung Mago, diocees Kafanchan, op 17 april 1956. Na het kleinseminarie van St. Jozef in Zaria (1973-1977) te hebben gevolgd, studeerde hij filosofie en theologie aan het grootseminarie van St. Augustinus in Jos. Hij werd priester gewijd voor het aartsbisdom Kaduna op 18 juni 1983.