Benefietsymposium Oekraïne boek: “Waarom zouden we bang zijn?”

zondag, 02 april 2023
Nieuws
Op 16 september organiseert schrijfster Marianne Visser-Van Klaarwater van het boek “Waarom zouden we bang zijn?” een benefietsymposium voor Oekraïne over het thema. Kerk in Nood levert een bijdrage over Oekraïne. Directeur Peter Broeders schreef onderstaande recensie over het boek.
Boek waarom zouden we bang zijn

Raadsels rond zijn laatste levensfase brachten Marianne Visser van Klaarwater tot een bijzonder boek over haar oom, pater Bernard van Klaarwater, missionaris in Papua-Nieuw-Guinea.  “Waarom zouden we bang zijn?” luidt de titel ervan en dit is ook de titel van een symposium op 16 september waaraan Kerk in Nood haar medewerking verleent. Het boek inspireerde Marianne Visser van Klaarwater tot de organisatie ervan. De directeur van Kerk in Nood, Peter Broeders, las haar boek en vond het lezen ervan bepaald geen straf. Een korte recensie van zijn hand.

Lang was de familie van pater Bernard in onzekerheid over het einde van zijn leven. Toch is dat niet het voornaamste onderwerp van het boek. Voor Marianne Visser van Klaarwater werd een andere vraag meer leidend: “Wilde hij alleen maar zieltjes bekeren of was hij vooral een avonturier met een groot hart voor God en mens?”

Voor de lezer een antwoord daarop kan vinden, wordt deze meegenomen in het avontuurlijke leven van pater Bernard. Door feiten en brieven te plaatsen in een fictieve context, is de schrijfster erin geslaagd om een mooi, gemakkelijk leesbaar en boeiend boek te realiseren. Het verhaal van pater Bernard verhaalt van de moed en het geloof van Nederlandse missionarissen in de eerste helft van de twintigste eeuw. Zo is het boek niet alleen een historisch document, maar een terecht eerbetoon van Marianne Visser van Klaarwater aan haar oom en zijn generatiegenoten die eenzelfde roeping volgden.

Op de hiervoor geciteerde vraag geeft ze geen expliciet antwoord. Wel zet ze de lezer aan om voor zichzelf daarop een antwoord te vinden: pater Bernard had inderdaad een groot hart voor God en mens. Hij was een man die precies genoeg avontuurlijkheid en moed geschonken had gekregen om zijn roeping te volgen; een man die leefde vanuit het besef dat in Jezus Christus en het geloof in Hem het wezenlijke verschil ligt. Ongeacht de vraag of de schrijfster zelf zo ver zou willen gaan, een boek dat zo’n conclusie mogelijk maakt, is alleen al daarom een aanrader. In de boekhandel te koop voor € 21,75 (ISBN 9 789493230989).

Kijk hier voor meer informatie over het symposium.