Begin 2020: al 350 Christenen gedood in Nigeria

donderdag, 30 april 2020
Nieuws
In de eerste twee maanden van 2020 hebben Fulani herders zeker 350 Christenen in Nigeria gedood. Dat meldt een in Nigeria gevestigde mensenrechtenorganisatie. Kerk in Nood sprak erover met ervaringsdeskundige, priester Samuel Aseer Aluga.
Destruction in the parish of St. John the Baptist, Nigeria, January 2019

Het nieuws van de International Society for Civil Liberties and Rule of Law wordt bevestigd door een mensenrechtenorganisatie uit de Verenigde Staten. De International Committee on Nigeria kwam vorige week met een rapport waarin wordt gesteld dat extremistische Fulani-herders (traditioneel moslims) verantwoordelijk zijn voor 17.000 doden tussen 2015 en 2020. De grote meerderheid van de slachtoffers betreft christelijke boeren in het midden van het land. In tegenstelling tot Boko Haram, dat het creëren van een kalifaat als doel heeft, hebben Fulani militanten volgens de Global Terrorism Index  juist lokale doelstellingen, voornamelijk die van een betere toegang tot weiland voor vee. De grondconflicten die hieruit voortvloeien hebben een etnisch en religieus karakter gekregen, omdat de boeren wiens land is gestolen overwegend christelijk zijn.

Ervaring van een parochiepriester
Samuel Aseer Aluga, priester van de Sint-Augustinuskerk in het bisdom Lafia, werd begin vorig jaar geconfronteerd met een aanval door Fulani-herders. Hij praat erover met Kerk in Nood: “Het gebeurde op 1 januari 2019, toen ik de Mis opdroeg in de St. Johannes de Doperkerk in Keana. Het was 5.30 uur in de ochtend en de leden van de katholieke vrouwenorganisatie waren al in de kerk bijeengekomen. De vrouwen waren aan het zingen en dansen toen de parochianen van de missiepost Sint Jan de kerk binnenkwamen met hun bezittingen. Ze zeiden dat de Fulani Christenen op de missie hadden gedood. De mensen schreeuwden om hulp, maar de politie vertelde me dat ze niet genoeg personeel hadden om het geschatte aantal Fulani aanvallers te confronteren. Ze zeiden ook dat ze niet het soort geavanceerde wapens hadden die de aanvallers gebruikten.”

Parochie met 30 kapellen gesloten
“Die dag werden 15 parochianen op brute wijze afgeslacht. Dit gebeurde op nieuwjaarsdag, toen we onze moeder Maria eerden. Ik voelde me in de steek gelaten en vroeg me af of God wel aan onze kant stond. Waarom gebeurde dit op de dag dat ik een gelegenheid organiseerde om de moeder van God te eren? Ik vroeg me af waar onze Moeder was, waarom ze niet ingreep en de mensen liet lijden. Uiteindelijk hebben de Fulani veel missieposten geplunderd en is onze parochie met 30 missieposten op slot gegaan. Mijn parochianen en ikzelf werden vluchtelingen in eigen land. Een aantal van de families die niet naar huis konden terugkeren, zijn nog steeds onder mijn hoede. Ik huur een woonplek voor hen.

“Een jaar later, als ik nadenk over het voortdurende lijden door het geweld door de herders van Fulani, Boko Haram en Islamitische Staat in West-Afrika, kan ik in het licht van Pasen zien dat het lijden uit het verleden deel uitmaakt van onze menselijke inspanningen. Dit om ons als mens te laten leren van onze tekortkomingen en om terug te keren naar God voor barmhartigheid. Hoewel we in dit land lijden onder islamistisch terrorisme, ontvoering en gewapende criminaliteit, moeten we een volk van hoop zijn en ons tot God, onze vader, wenden en bidden dat Hij tussenbeide komt”, aldus priester Aluga. “Geef dat we ons lijden en verdriet mogen aanbieden aan onze Heer en meester Jezus. Hij die in pijn uitriep aan het kruis van Golgotha en zijn Geest uitademde omwille van ons. Hij zei in het Evangelie van Johannes: ‘Het is volbracht’. Op een dag zal deze terreur eindigen. Het enige wat we hoeven te doen, is ons geloof bewaren.”