Bangladesh: “Geschokt over hoeveel mensen zich in kerk propten”

woensdag, 29 juni 2022
Nieuws
Solomon Hasdak was geschokt toen hij zag dat honderden mensen zich probeerden op te proppen in de kleine kapel van het dorp waar hij opgroeide. Toen en daar besloot de voormalige politieman te zorgen voor de bouw van een nieuwe kerk. Hasdak is een uitzondering in een land waar de meeste katholieken zeer arm zijn. Kerk in Nood (ACN) is de laatste tien jaar betrokken geweest bij de bouw en wederopbouw van bijna 60 kleine kapellen en kerken in Bangladesh.
ACN-20220627-129892 Bangladesh

Solomon Hasdak is geboren in Chiargaon in het noordelijke Dinajpur-district van Bangladesh, maar verhuisde om een succesvolle carrière bij de politie na te streven. Toen hij in 2010 terugkeerde voor een begrafenis, zag hij tot zijn ontsteltenis dat de gelovigen moeite hadden om ruimte te vinden in de kleine, met modder ommuurde kapel. “Honderden katholieken uit verschillende dorpen verzamelden zich en verdrongen zich voor een zitplaats, en velen werden gedwongen om buiten te staan. Het tafereel bleef me bij, en ik besloot er iets aan te doen,” herinnert Hasdak zich.

Levendige gemeenschappen
Het dorp telt ongeveer 120 katholieken, voornamelijk uit etnische Santal en Oraon gemeenschappen, en het nabijgelegen dorp telt er nog eens honderd. Op zondag komen de plaatselijke katholieken in de kapel bijeen om te bidden. Een of twee keer per maand komt een priester van de parochie naar het dorp om de heilige Mis op te dragen. Tijdens grotere vieringen, zoals met Pasen, Kerstmis, of bij begrafenissen, konden de meeste mensen slechts staanplaatsen vinden buiten de kapel.

Hasdak besloot wat voorouderlijk land te schenken voor de uitbreiding van de kerk. Hij schonk ook meer dan 1.000 euro om de bouw op te starten. De bouw nam echter tijd in beslag. Het bisdom slaagde er uiteindelijk in de renovatie van de kapel te voltooien, terwijl Hasdak nog eens bijna 3.000 euro doneerde voor elektrische voorzieningen, waaronder lichten en ventilatoren, en religieuze en liturgische voorwerpen, zoals twee standbeelden, kelken en cibories.

Na tien jaar komt de droom uit
Het was hard werken, maar tien jaar na het begin van het project, op 2022 januari, zegende bisschop Sebastian Tudu de nieuwe kerk en wijdde deze in. Honderden gelovigen woonden de ceremonie bij. De oude kerk bood plaats aan maximaal 40 mensen, maar nu kunnen er meer dan 200 comfortabel zitten in het nieuwe gebouw, met zijn bakstenen muren en tinnen dak. “Het is onwaarschijnlijk dat ik weer in Chiargaon ga wonen, maar ik ben erg blij dat ik heb kunnen helpen bij de bouw van de kerk, die een symbool van hoop en geestelijke kracht is geworden voor de arme dorpelingen,” zegt de voormalige politieman.

Dorpsbewoners zoals Milon Mardy zijn trots op de nieuwe kerk, genoemd naar de heilige Teresa van Calcutta. Ze zijn dankbaar voor de vrijgevigheid van een zoon van het dorp. “De oude kerk was klein en vervallen. De plaatselijke dorpsbewoners zijn arm, ze hadden niet de financiële mogelijkheden voor een renovatie. We zijn er nu trots op dat we een prachtige kerk hebben, dankzij de steun van Solomon Hasdak en het bisdom”, aldus Mardy.

Christenen in afgelegen gebieden
De katholieken van Bangladesh vormen een kleine minderheid in een land waar moslims de meerderheid vormen. De meesten van hen zijn arm en leven in zeer afgelegen gebieden. De mensen leven als dagloners of zijn boeren met weinig land, ze leven allemaal van hun dagelijkse inkomsten. “De meeste katholieken zijn niet welgesteld, dus het komt zelden voor dat katholieke leken de bouw van een kerk financieren. De vrijgevigheid van Solomon Hasdak is opmerkelijk”, zegt pater Samson Marandy, priester van het bisdom.

Hoewel het moeilijk is andere leken zoals Hasdak te vinden, die zo vrijgevig kunnen helpen, willen de katholieken in Bangladesh heel graag goede kerken hebben om in te bidden. Daarom heeft Kerk in Nood (ACN) in de afgelopen tien jaar de bouw of renovatie van bijna 60 kerken en kapellen in het land gefinancierd.

Overstromingen en vervallen gebouwen
Onder die projecten bevinden zich verschillende in het bisdom Dinajpur. In 2021 steunde de stichting de renovatie van zowel de kerk als de pastorie van Onze Lieve Vrouw van Smarten in Mariampur. Dit is de hoofdparochie, op slechts twaalf kilometer van Chiargaon. De stichting steunde ook de bouw van een nieuwe kapel in Noyanagar, omdat de oude kapel in een deplorabele staat verkeerde na in 2017 te zijn overstroomd.

Een ander voorbeeld is de bouw van een nieuwe kapel in Sonka, op honderd kilometer van Mariampur. In deze stad kwamen de katholieke gezinnen en de vele catechumenen van de plaats bijeen om te bidden in een kleine kapel, gebouwd in 1966, die totaal in puin lag en uit elkaar viel. Op 21 februari 2021 wijdde bisschop Sebastian Tudu de nieuwe kapel in, gebouwd dankzij de bijdrage van weldoeners van Kerk in Nood.