Autoriteiten plunderen katholiek weeshuis

donderdag, 11 mei 2023
Nieuws
In Madhya Pradesh is het St. Franciscus Weeshuis in Shampura, dat al meer dan 150 jaar met weeskinderen en kinderen met speciale behoeften werkt, doelwit geworden van een inval door autoriteiten. Op maandag hebben ambtenaren van de kinderbescherming en politieagenten “een inval gedaan op het terrein.” Pater Sabu Puthenpurackal vertelde tegenover AsiaNews over een in zijn ogen onwettige zoektocht.
20230511 AsiaNews India orphanage-raided

De inval door de autoriteiten in het weeshuis, die plaatsvond zonder enige reden of voorafgaande waarschuwing, kwam de dag voordat een hoorzitting zou plaatsvinden bij het Hooggerechtshof van Madhya Pradesh over het verzoek van het weeshuis om zijn exploitatievergunning te verlengen. De afgelopen drie jaar is het verzoek om verlenging in behandeling geweest. “Ondanks herhaalde contacten met de betrokken diensten om te informeren naar de vertragingen bij de verlenging, is er geen antwoord gekomen”, aldus pater Puthenpurackal.

Valse beschuldigingen
Ondertussen stapelen de “valse en ongegronde beschuldigingen” tegen het weeshuis zich op. In december 2021 probeerden de autoriteiten de kinderen voor de eerste keer mee te nemen. Bij een spoedprocedure voor de rechtbank werd het weeshuis in het gelijk gesteld en konden de kinderen blijven. De status quo werd daarna lange tijd gehandhaafd.

Tot voorzitter Priyank Kanoongo van de Nationale Commissie voor de Bescherming van de Rechten van het Kind (NCPCR) en enkele ambtenaren van het Comité voor Kinderwelzijn (CWC) met de politie naar het weeshuis togen en, zonder enig bevel, het terrein begonnen te inspecteren en documenten in beslag namen.

“Zonder rekening te houden met de eerdere gerechtelijke uitspraken, plunderden ze het gebouw, vernietigden dossiers en computers, namen documenten, mobiele telefoons en pc’s in beslag, doorzochten de kamers en ontheiligden het altaar van de kerk”, aldus pater Puthenpurackal. Toen de priesters zich tegen de “illegale en schandalige” gang van zaken verzetten, werden ze eerst geslagen en vervolgens gearresteerd.

Bron: AsiaNews