fbpx

Autoriteiten blazen christelijke zomerkampen af

donderdag, 30 augustus 2018
Nieuws
Twee zomerkampen voor jongeren in het bisdom Tianjin zijn op last van de Chinese autoriteiten afgeblazen. Volgens lokale Christenen wordt het steeds lastiger hun geloof in vrijheid te leven.

Ruim 80 kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar en nog eens 60 tieners hadden zich opgegeven voor twee opeenvolgende kampen. Het kamp voor de kinderen was reeds op 17 juli begonnen toen vertegenwoordigers van de regering het parochiecentrum van de Shuangshu parochie in het Wuqing district binnenkwamen en eisten dat de kinderen de volgende dag naar huis gingen. Het tienerkamp werd ook afgeblazen. Volgens UCA nieuws waren lokale geestelijken en jongeren enorm teleurgesteld.

Een week voor het incident vaardigde de autoriteiten reed een bevel uit dat minderjarigen uit het dorp Xiaohan, een bekend katholiek dorp in hetzelfde district, niet mochten deelnemen aan het zomerkamp. Dit vanwege nieuwe wetgeving rondom religie die in februari inging. Bisdommen in de provincie Henan werd bevolen om alle zomerkampen te annuleren. Een Katholieke man vertelde ucanews.com dat zijn twee kinderen eerder aan een zomerkamp hadden deelgenomen. “In gebieden met veel gelovigen kan de Kerk nog stilletjes haar gang gaan. Als een evenement niet wordt gemeld of aangekondigd, zien de lokale autoriteiten het door de vingers.”

Maria Wang, een katholieke vrouw uit Shijazhuang en moeder van twee kinderen, is ontzet dat dat haar kinderen van de regering verplicht bij de Young Pioneers (een jongerenorganisatie) moesten tijdens hun basisschool, maar dat het hen verboden wordt om deel te nemen aan een kerkelijk zomerkamp. “We leven in moderne tijden, maar de regering gaat terug naar het niveau van spirituele onderdrukking.” Voor Katholieken in het land lijkt er niets anders op te zitten dan de kinderenzelf in het geloof te vormen. Paul Zhao uit het bisdom Xiancian : “Ik bid dagelijks samen met mijn kinderen, lees hen voor uit de Bijbel en leer hen over de leer van de Kerk.” Theresa Zhao uit het bisdom Shangqiu doet hetzelfde. “Er is geen andere mogelijkheid. We kunnen alleen op ons zelf vertrouwen.”