fbpx

Australische zuster in Filippijnen vast voor politiek activisme

woensdag, 18 april 2018
Nieuws
Een Australische zuster werd eerder deze week op de Filippijnen vastgehouden omdat ze zich als 'buitenlandse activist' inzet voor de mensenrechten in het land.
20180418-Zuster-Patricia-Fox-gearresteerd

Zuster Patricia Fox werd op 16 april door immigratieautoriteiten in haar klooster gearresteerd, waar zij de Filippijnse overste is van de internationale Katholieke congregatie Zusters van onze Vrouwe van Sion. Ze heeft er de afgelopen 27 jaar voornamelijk met de armen op het platteland gewerkt.

Fox werd voor 22 uur door de autoriteiten vastgehouden totdat ze werd vrijgelaten. Volgens de katholieke bisschoppenconferentie van de Filippijnen werd Fox gearresteerd omdat ze als "ongewenste buitenlander" deelnam aan regionale boerenprotesten. De inlichtingendiensten van de Filippijnen (NICA) hebben Fox ook beschuldigd van deelname aan anti-overheidsdemonstraties. De organisatie beweert volgens Newsweek dat het een foto van de zuster heeft met een gebalde vuist en een bord met daarop "Stop Killing Farmers." Volgens de immigratiewetgeving op de Filippijnen is deelname aan politieke activiteiten een schending van het recht om in het land te blijven.

Volgens haar advocaat heeft zuster Fox "niets verkeerd of illegaal gedaan dat haar arrestatie, detentie en mogelijke deportatie zou rechtvaardigen." Hij zei dat zijn cliënt naar Tagum City was gereisd om gegevens te verzamelen over mensenrechtenschendingen tegen landbouwers in het gebied. Fox zei dat ze solidair was met de armen op het platteland tijdens een demonstratie, maar niet als een politieke actie. "Ik zou het religieus noemen, omdat we geroepen zijn om naast de armen te staan", vertelde ze aan CBCP News. "Ik heb me niet aangesloten bij partijpolitieke bijeenkomsten, maar ben actief geweest in mensenrechtenkwesties."

Kerkelijke autoriteiten hebben de arrestatie van de zuster veroordeeld. Volgens de hulpbisschop van Manilla, mgr. Broderick Pabillo is de arrestatie van zuster Fox een "vorm van vervolging en intimidatie" en een poging van de overheid van de Filippijnse president Rodrigo Duterte om individuen en groepen te intimideren die streven naar sociale rechtvaardigheid voor de onderdrukten en de armen.

Bron: KNA