fbpx

Arrestatiebevel vermeende moordenaar Oscar Romero

donderdag, 25 oktober 2018
Nieuws
Een rechtbank in San Salvador heeft een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de man die verdacht werd van de moord op de heilige Oscar Romero.
20181025-Heilige-Oscar-Romero

De op 24 maart 1980 vermoorde Oscar Romero, werd deze maand heilig verklaard door paus Franciscus.

De verdachte, Álvaro Rafael Saravia, is een 78-jarige voormalige legerofficier. In 1993 werd een aanklacht tegen Saravia nog afgewezen nadat een amnestiewet strafrechtelijke processen verbood die verband hielden met de burgeroorlog in het land. In 2017 heropende rechter Rigoberto Chicas de zaak echter, nadat de amnestiewet was ingetrokken. De Nationale Politie en Interpol zijn belast met het vinden van de voormalige soldaat, zodat hij kan worden berecht voor moord. Niemand anders is met de dood van Romero in verband gebracht.

Romero werd tijdens de burgeroorlog tussen linkse guerrillastrijders en de rechtse regering – die tussen 1980 en 1992 ongeveer 75.000 mensen het leven kostte – neergeschoten toen hij de Mis vierde in een ziekenhuiskapel. Onderzoekers hebben dat de moord werd uitgevoerd door een doodseskader, verbonden aan de militaire dictatuur, die ten onrechte geloofde dat aartsbisschop Romero de marxistische guerrilla’s steunde vanwege zijn zorg voor de armen in het land.

In zijn werk voor de armen en in zijn afwijzing van de dictatuur werd de aartsbisschop ondersteund door paus Saint Paul VI en paus Johannes Paulus II tijdens hun pontificaten.

Bron: CNA