fbpx

"Als paus Franciscus Oekraïne bezoekt, stopt de oorlog"

dinsdag, 09 juli 2019
Nieuws
Volgens aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk, hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk, zou het conflict in Oekraïne tot een einde komen als paus Franciscus naar het land zou komen.
ACN 20150518 24787 aartsbisschop Shevchuk

De Oekraïense Grieks-katholieke bisschoppen en vertegenwoordigers van het Vaticaan hadden eergisteren en gisteren een tweedaagse ontmoeting. Aan het einde daarvan vertelde aartsbisschop Shevchuk dat ze Franciscus hebben uitgenodigd om Oekraïne te bezoeken, in de overtuiging dat een bezoek zou helpen om een ​​einde te maken aan een aanhoudend conflict met separatisten in het oosten van het land die door Rusland worden gesteund. Paus Franciscus moet het verzoek nog beantwoorden.

"Als de paus zijn voet op Oekraïense bodem zet, zal er geen oorlog meer zijn en de Russische president, Vladimir Poetin, weet dit”, aldus de aartsbisschop. De vergadering begon een dag nadat de paus president Poetin in het Vaticaan ontmoette voor een privégesprek, waarin ook het conflict in Oekraïne werd besproken. Sinds de Russische annexatie van het schiereiland de Krim in 2014 hebben separatisten in de oostelijke Donbass-regio van Oekraïne met Russische ruggensteun gevochten tegen Oekraïense regeringstroepen. Meer dan 10.000 mensen zijn gedood in het conflict. Duizenden anderen zijn vermist en meer dan 1,5 miljoen mensen zijn binnen eigen land gevlucht.

In zijn commentaar aan journalisten zei Shevchuck dat de opeenvolging van bijeenkomsten van het Vaticaan met Poetin en de Oekraïense Grieks-katholieke bisschoppen op ‘toeval’ beruste.

Bron: Cruxnow