Pater Marcelo Oliveira is al enkele jaren in het land en spreekt van bloedbaden en een bevolking die op de vlucht is. “Veel mensen zijn op de vlucht. Sommige van deze gemeenschappen zijn spookdorpen geworden en mensen kunnen niet krijgen wat ze nodig hebben,” schreef hij aan Kerk in Nood. De priester geeft met name één van de gewapende groepen de schuld: M23 - waarvan de rebellen volgens meerdere bronnen gesteund zouden worden door Rwanda. “Zij gaan maar door met het afslachten en martelen van de mensen die van plaats naar plaats vluchten.”
Rwanda boycot vredesakkoord
Het buurland Angola heeft geprobeerd een vredesakkoord te sluiten, maar dat is helaas niet gelukt. De missionaris gelooft dat Rwanda de vredestoppen expres boycot. “De laatste bijeenkomst had op 15 december moeten plaatsvinden, maar werd afgelast omdat Rwanda niet wilde deelnemen. Het zoekt altijd naar redenen om niet deel te nemen, en op die manier gaat de oorlog eindeloos door,” betreurt pater Marcelo Oliveira.
Naar schatting zijn ongeveer 1,7 miljoen mensen ontheemd in Noord-Kivu en meer dan zeven miljoen mensen in het hele land als gevolg van gewapende conflicten. Elke dag is er nieuws over mensen die op de vlucht zijn en over vrouwen en kinderen die mishandeld worden. Een constante staat van angst die zelfs niet werd onderbroken met Kerstmis, een tijd die over het algemeen wordt gerespecteerd als een periode van vrede.
Kerstmis geen tijd van vrede
“Kerstmis is normaal gesproken de periode van rust, vrede, vreugde en broederschap, van familie, maar voor deze mensen was het een zeer moeilijke tijd, een tijd van angst, van niet weten waar ze moeten blijven, van op de vlucht zijn, van bang zijn door het gebrek aan politieke wil om de situatie te veranderen. Het probleem ligt niet bij het volk, maar bij Rwanda, dat de Congolese bevolking blijft uitmoorden, de controle over het land wil overnemen en de rijke natuurlijke rijkdommen wil stelen.”
Kerk in Nood is zeer actief aanwezig in de Democratische Republiek Congo. In 2023 financierden haar weldoeners 251 projecten in 42 van de 48 bisdommen van het land, met name in de meest verwaarloosde regio's. Veel van deze projecten gingen naar religieuze vorming, niet alleen van geestelijken, maar ook van seminaristen. Ook ontvingen zij hulp in hun levensonderhoud door middel van misintenties.
Foto: © MONUSCO/Sylvain Liechti