fbpx

Advies Duterte “vermoord bisschoppen” gevoelig

donderdag, 17 januari 2019
Nieuws
Een woordvoerder van de regering meldt dat de Filipijnse president Rodrigo Duterte openstaat voor een dialoog met de bisschoppen, nadat de president onlangs voorstelde dat burgers de kerkleiders zouden moeten doden.
2017021_Filipijnen_project02

De spanningen tussen Duterte en de bisschoppen zijn toegenomen, nu de kerkleiders de wrede oorlog tegen drugs van de president blijven veroordelen. Sinds Duterte in 2016 aan de macht kwam, zijn naar verluidt duizenden mensen overleden door buitengerechtelijke executies. In een toespraak op 5 december zei Duterte dat mensen de katholieke bisschoppen zouden moeten "doden." Hij verklaarde dat "de stomme groep geen doel dient – het enige dat ze doen, is kritiek geven."

Bisschop Arturo Bastes van Sorsogon en bisschop Ruperto Santos van Balanga veroordeelden de verklaring en beschreef de woorden als een gevaarlijke en ongepaste opmerkingen die niet kan worden afgedaan als een poging tot humor. "Nogmaals, hij heeft absoluut absurde dingen geuit! En zijn ‘fans’ beschouwen zijn woorden over als een grapje! Is het een grap om mensen te adviseren te doden? ", aldus mgr. Bastes. "Het is niet langer grappig en verdient geen lach of applaus van het publiek, maar veroordeling. Het advies promoot juist criminaliteit, moedigt aan tot wetteloosheid. Welk soort autoriteit vraagt om moorden?"

De uitspraak van Duterte ligt gevoelig omdat afgelopen jaar meerdere priesters op de Filipijnen door geweld om het leven zijn gekomen.

Bronnen: ACN, Philstar