Aartsbisschop: “Wij lijden, maar glimlachen tegelijk”

donderdag, 04 augustus 2022
Nieuws
Een reeks terroristische aanslagen in de hoofdstad van Nigeria heeft de bevolking op scherp gezet. “De onveiligheid heeft het land op de rand van een ramp gebracht”, aldus de aartsbisschop van Abuja, Mgr. Ignatius Kaigama, tegenover Kerk in Nood (ACN), die verbolgen is over het gebrek aan actie bij politici in de hoofdstad.
Peaceful protest in Abuja/Nigeria 01.03.2020

Terroristen pleegden een aanslag op een gevangenis in de buurt van de internationale luchthaven – waarbij vooraanstaande leden van Boko Haram werden bevrijd – en op een militaire controlepost even buiten de stad, waarbij een onbekend aantal soldaten gedood werd. “Verontrustender was de aanval op de troepen van de brigade die de presidentiële villa en het federale hoofdstedelijk gebied beveiligt. Zij liepen in een hinderlaag terwijl zij op patrouille waren”, aldus aartsbisschop Kaigama.

“Abuja is de hoofdstad, en het zou de veiligste plaats moeten zijn om te verkeren. Hier woont de president. Wij hadden niet gedacht dat het in Abuja op deze manier zou kunnen gebeuren. Wij weten niet zeker wat er hierna kan gebeuren, wanneer of van waar de aanvallers kunnen komen, want zij kunnen alles doen. De situatie is zeer ernstig. Dit is zeer georganiseerd; het is niet iets dat toevallig gebeurt. Enkele jaren geleden waren er bomaanslagen. Maar er is nooit een echt ernstige dreiging geweest, zoals wij die nu meemaken”, waarschuwt de aartsbisschop.

Politici trekken zich er niets van aan
“Volgend jaar zijn er verkiezingen, en mensen willen macht, ze doen alles wat ze kunnen”, benadrukt hij. De angst en frustraties bij het volk worden volgens de katholieke leider verergerd door het feit dat de politici niet bereid lijken iets aan de situatie te doen. “Men zou gedacht hebben dat als gevolg van de verslechterende veiligheidssituatie de senatoren en de vertegenwoordigers in de Nationale Vergadering koortsachtig naar oplossingen voor de problemen zoeken. Maar in plaats daarvan hebben zij zichzelf zes weken pauze gegeven. Na de aanslagen zijn ze vertrokken, vorige week nog!”, legt aartsbisschop Kaigama uit.

Maar zelfs als ze aanwezig zijn, klaagt de aartsbisschop dat politici nauwelijks toegankelijk zijn. “Zij ontvangen hun salaris, hun privileges, maar zij zijn minder begaan met het algemeen welzijn van het volk. Sinds ik als aartsbisschop in Abuja ben aangekomen, ben ik in bijna elk dorp geweest, maar als ik de namen noem, schijnen de politici of de politieke leiders ze niet te kennen. Je zou denken dat ze zouden komen vragen wat je ontdekt hebt, waar je bent geweest, wat je hebt gezien. Maar neen. Zij zijn niet bereikbaar. Ze zeggen dat ze het druk hebben. De mensen lijden, maar de leiders geven gewoon meer om hun persoonlijk welzijn en hun officiële privileges. Ik hoop dat de volgende verkiezingen vrij, eerlijk en transparant zullen zijn, en dat ze leiders zullen voortbrengen die onbaatzuchtig zijn, op de mensen gericht en in staat tot echte dialoog”, aldus de aartsbisschop tegenover Kerk in Nood.

Subtiele vervolging
Gevraagd naar de situatie van de Christenen in het land en de beweringen dat de vervolging toeneemt, antwoordt aartsbisschop Kaigama met voorzichtigheid.  “Wij kunnen niet veralgemeniseren door te zeggen dat alleen maar christenen vervolgd worden, want in de regeringspartij zitten ook christenen. Maar vervolging gaat niet alleen over het doden van mensen met messen, het gaat over het manipuleren van zaken ten gunste van één groep”.

“Er is subtiele vervolging, die nog gevaarlijker is. Het gebeurt op zo’n manier dat je niet kunt zeggen dat ze werkelijk christenen doden. Ze hebben de christenen niet weggewerkt, maar op de manier waarop de regering doorgaat kun je er zeker van zijn dat de Christenen niet bevoordeeld worden. Er is geen gelijkheid. Wij zijn een land dat min of meer 50-50 is, dus er moet een gelijke verdeling zijn van middelen, van kansen, en de mensen moeten zich opgenomen voelen in gevoelige politieke, economische of veiligheidsposities.”

Een duidelijk voorbeeld is het recente besluit van de regeringspartij om de conventie te trotseren en een moslim-moslim ticket [waarbij zowel president als vice-president Moslims zijn] te kiezen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.  Aartsbisschop Kaigama reageert vol ongeloof: “Hebben ze in het hele noorden geen Christen kunnen vinden die gekwalificeerd is om vice-president te zijn?”

Hopen op eerlijke verkiezingen
Hoewel de aartsbisschop sceptisch is over de vraag of de regeringspartij zal toestaan dat de stemming van 2023 eerlijk verloopt, heeft de Kerk iedereen aangemoedigd zich te laten registreren en te proberen het land via de stembus te veranderen. Het ergste wat kan gebeuren, voegt hij eraan toe, is dat de regeringspartij het geweld en de instabiliteit gebruikt als een excuus om de verkiezingen voor onbepaalde tijd uit te stellen.

“Het is belangrijk dat de verkiezingen doorgang vinden. Wij wachten op de verkiezingen, en wij hopen dat zij geloofwaardig zullen zijn, want in het verleden hebben zij deze gemanipuleerd. Maar zij hebben ons verzekerd dat de stemmen zullen tellen, en daarom zeggen wij zelfs in de kerken dat de mensen zich moeten laten registreren om te gaan stemmen. Ik heb dat gedaan en ik heb iedereen gevraagd dat te doen, en ik denk dat de jongeren staan te popelen. Ze zijn zo boos over wat er aan de hand is en willen echt verandering.”

In de huidige situatie wordt het optimisme dat de Nigerianen kenmerkt op de proef gesteld, maar het gaat niet ten onder. “Nigerianen zijn zeer optimistisch, wij geloven altijd dat morgen beter zal zijn, en dat wat er ook gebeurt, niets de natie zal verstrooien. Wij lijden, maar wij glimlachen tegelijk. Wij lijden en glimlachen, anders is het leven verschrikkelijk.”