Aartsbisschop na priestermoorden: “Niemand is nog veilig”

donderdag, 30 juni 2022
Nieuws
De moord op twee katholieke priesters in Nigeria, afgelopen weekend, heeft de plaatselijke christelijke gemeenschap ongerust en in shock achtergelaten. Kerk in Nood (ACN) sprak met aartsbisschop Matthew Man-Oso N’dagoso van Kaduna over angst en trauma nu priesters zo vaak het doelwit zijn van ontvoeringen en aanslagen.
Funeral Mass of Seminarian Michael Nnadi  at Good Shepherd Seminary in Kaduna on 11th February 2020

“Iedereen staat op scherp. Wij allemaal, geestelijken, leken, iedereen. De mensen zijn bang, en terecht. Mensen zijn getraumatiseerd, en terecht”, vertelt de aartsbisschop naar aanleiding van de moorden op de priesters Vitus Borogo en Christopher Odia. Beiden werden vermoord na schijnbaar mislukte ontvoeringspogingen. “In deze situatie is niemand meer veilig. Als je je huis uitgaat, zelfs overdag, tot je terugkomt, ben je niet veilig”, voegt hij eraan toe.

Op bezoek bij familie
Criminelen vielen pr. Vitus aan terwijl hij op bezoek was bij zijn familie op een boerderij in de regio Prison Farm, niet ver van de stad Kaduna. De gewapende mannen schoten de priester neer en namen zijn jongere broer en een andere man in gevangenschap, waar ze nog steeds zijn. “Het was totaal onverwacht. Het zijn ontvoerders, ze zijn op zoek naar geld. We weten niet waarom ze hem gedood hebben. Het is duidelijk dat ze hen allemaal wilden ontvoeren, maar om de een of andere reden kozen ze ervoor om hem te doden, alleen God weet waarom”, zegt aartsbisschop Matthew. “Het is echt schokkend was voor ons allemaal.”

Balans van de verliezen
Pater Vitus is sinds deze persconferentie de derde priester die is vermoord in het aartsbisdom, dat in het noorden van het land ligt. Momenteel heeft de Kerk volgens de aartsbisschop niet meer informatie over de identiteit van de misdadigers of hun eisen. Enkele weken geleden maakte hij in een online conferentie georganiseerd door Kerk in Nood de balans op van de verliezen: “In de afgelopen drie jaar zijn zeven van mijn priesters ontvoerd, twee zijn vermoord, en één heeft drie jaar en twee maanden in gevangenschap gezeten. Vier werden vrijgelaten.”

“Mensen beroofd van de sacramenten”
De geestelijk leidsman legde ook de gevolgen uit van de onveiligheid. “In vijftig van mijn parochies kunnen priesters niet in hun pastorie blijven, omdat ze een doelwit zijn. Ze worden gezien als een gemakkelijke bron van geld voor losgeld. Ik kan niet op pastoraal bezoek gaan zoals ik gewoonlijk doe, priesters kunnen niet naar de dorpen gaan om Missen op te dragen. Mensen kunnen niet naar hun akkers, dus ze kunnen zichzelf niet voeden. Door deze onveiligheid hebben de mensen geen toegang tot de sacramenten.”

Ook het zuiden van het land is getroffen
Ontvoeringen zijn inmiddels ook een probleem geworden voor de Nigeriaanse Kerk in het zuiden. In hetzelfde weekend dat pr. Vitus werd vermoord, werd in het bisdom Auchi een priester gedood, naar het schijnt tijdens een mislukte ontvoeringspoging. Pr. Christopher Odia (41) kwam uit zijn pastorie om de Zondagsmis op te dragen in de katholieke kerk St. Michael in Ikabigbo toen aanvallers hem neerschoten.

De katholieke Kerk in Nigeria heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de regering en deze de schuld gegeven van de toenemende onveiligheid en het feit dat zij niet genoeg heeft gedaan om onschuldigen te beschermen tegen criminelen.