fbpx

Aartsbisschop: “Geef het beeld van Christus terug”

woensdag, 04 maart 2020
Nieuws
In de Indiase deelstaat Karnataka is een Christusbeeld samen met andere beelden verwijderd van een christelijk kerkhof. Volgens de aartsbisschop van Bangalore is de medewerking hieraan door lokale autoriteiten in strijd met de grondwet.
20200303 Christusbeeld verwijderd van Indiase begraafplaats Mahima 2

Het Christusbeeld werd maandag uit het Mahima Betta kerkhof in het dorp Doddasagarahalli verwijderd op aandringen van Hindoegroeperingen die Christenen beschuldigen van gedwongen bekeringen. Volgens de aartsbisschop van Bangalore, mgr. Peter Machado, buigen de lokale autoriteiten voor valse claims door radicalen. De lokale bevolking van het dorp bevestigt dat er vrede en vriendschap bestaat tussen de Christenen en andere religieuze gemeenschappen.

Mgr. Machado: “In de weken voor Goede Vrijdag en Pasen hebben Christenen bij het kerkhof gebeden en aan de hand van de Kruisweg gemediteerd over het lijden en de dood van Jezus Christus. Deze gebruiken hebben de laatste 30 à 40 jaar geen problemen gegeven. De lokale bevolking heeft geen probleem met onze begrafenissen, noch met onze gebeden en devoties op de heuvel. Terwijl de Christenen deze gebeden en devoties bijwonen, is het de anderen niet verboden om deze plaats te bezoeken. Sinds ongeveer een week creëren mensen van buitenaf spanningen door het verspreiden van geruchten dat de plaats gebruikt wordt voor bekering, wat ver van de waarheid is.”

Volgens de aartsbisschop hebben plaatselijke dorpsbewoners in aanwezigheid van politieagenten en overheidsfunctionarissen gezegd dat de aanwezigheid van Christenen en hun gebeden absoluut geen probleem zijn. Integendeel, zij betreuren dat buitenstaanders de harmonie in het dorp komen verstoren. Mgr. Machado: “Het is zeer triest, ongelukkig en betreurenswaardig dat de politie, buigend voor de druk van een paar buitenstaanders, het standbeeld van Heer Jezus met geweld heeft verwijderd. Het is een klap voor de gemeenschappelijke harmonie van de mensen in het dorp en een schending van de godsdienstvrijheid die ons door de Indiase grondwet wordt gegarandeerd.”

“Als er sprake is van een geval van gedwongen bekering, laat de regering dan onderzoek doen en actie ondernemen. Maar het zal de regering en de lokale autoriteiten niet tot eer strekken om zich onnodig te bemoeien met de religieuze principes en praktijken van de Christenen door toe te geven aan de druk van sommige groepen”, aldus de aartsbisschop. “Omdat we in het Heilige Seizoen van de Vastenperiode zijn, bidden we voor degenen die deze discrete daad in Mahima Betta in Doddasagarahalli hebben verricht met dezelfde woorden die Jezus Christus vanaf het kruis heeft gebeden: “Vader, vergeef hen, want ze weten niet wat ze doen.”