Aanval op konvooi: 30 doden, 3 bussen met vrouwen en kinderen ontvoerd

dinsdag, 11 februari 2020
Nieuws
In Nigeria hebben islamisten bij een aanval op een militaire wegversperring tenminste dertig burgers op gruwelijke wijze afgeslacht en drie bussen met vrouwen en kinderen meegenomen. Het nieuws volgt op de dag dat een vermoorde priesterstudent wordt begraven.
20200211 Aanval Auno - © Tribune Online

Internationale media melden dat de slachtoffers zondagavond werden overvallen door terroristen op zwaar bewapende trucks en motoren. Velen sliepen in het dorpje Auno in auto’s en vrachtwagens langs de snelweg naar de hoofdstad Maiduguri, waar ze een tussenstop moesten maken omdat het Nigeriaanse leger de snelweg ’s avonds uit veiligheidsoverwegingen afsluit. Tenminste 18 voertuigen zijn in brand gestoken, waarbij de  chauffeurs en medewerkers levend zijn verbrand. Ook plunderden de extremisten een aantal winkels in het dorp en staken ze ze in brand. Volgens een inwoner van Auon namen de aanvallers drie bussen met vrouwen en kinderen mee die in het dorp geparkeerd stonden.

Terugtrekking leger
De snelweg is de afgelopen maanden regelmatig het doelwit geweest van Islamitische Staat in West-Afrika (ISWAP), een groep die zich in 2016 van Boko Haram heeft afgesplitst. Ook Boko Haram zelf heeft het aantal aanvallen opgeschroefd. De toename volgde nadat het Nigeriaanse leger vorig jaar een nieuwe strategie lanceerde waarbij het troepen van afgelegen bases terugtrok naar grotere zogenaamde ‘superkampen.’ Het leger stelt dat de strategie heeft geholpen om aanvallen te stoppen, maar omwonenden en hulpverleners zeggen dat het de aanvallers lijkt te hebben versterkt door enorme delen van het grondgebied onbeschermd te laten. Vorige maand werden vier Nigeriaanse soldaten gedood en zeven verwond bij een aanval in Auno.

Begrafenis priesterstudent
Vandaag wordt in de Noord-Nigeriaanse stad Kaduna ook Nnadi Michael begraven. Samen met nog drie andere studenten was de 18-jarige seminarist op 8 januari 2020 uit het Goede Herder priesterseminarie ontvoerd door onbekende daders. Terwijl zijn drie medeseminaristen hun vrijheid terugkregen, werd Nnadi op zaterdag 1 februari dood teruggevonden. “Ik ben geschokt door een uitbarsting van het kwaad van een dergelijke omvang. Het bericht van de brutale moord op een onschuldige jonge man bedroeft mij ten zeerste”, verklaarde de president van Kerk in Nood, Dr. Thomas Heine-Geldern. Volgens hem hebben de lokale geloofsgemeenschappen blijk gegeven van een bewonderenswaardig geloof en vertrouwen in God.

Heine-Geldern ziet het als de opdracht van Kerk in Nood om de Nigeriaanse Kerk op haar kruisweg met gebed en hulp bij te staan. “Tegelijk moet de wereld wel uit zijn slaap ontwaken. De Nigeriaanse regering wordt met een geweldige uitdaging geconfronteerd. De onveiligheid is even groot als ten tijde van de burgeroorlog. Nigeria is een multireligieuze en multi-etnische natie. De veiligheid moet voor iedereen worden gewaarborgd”, aldus Heine-Geldern.

“Zijn enige misdaad was dat hij God wou dienen”
Een van de docenten aan het priesterseminarie van Kaduna, die niet bij naam wil worden genoemd, verklaarde tegenover Kerk in Nood: “Michael was een jonge en begaafde seminarist. Hij was als weeskind door zijn grootmoeder opgevoed. Pas enkele weken geleden had hij na een jaar spirituele voorbereiding de soutane ontvangen. Het lijkt erop dat zijn enige misdaad erin bestond dat hij de wens had om God te dienen. De veiligheidsdiensten en de regering hebben hem in de steek gelaten.”

Twee van de seminaristen die samen met Michael waren ontvoerd, werden op 31 januari vrijgelaten. Twee weken eerder was een ander slachtoffer van de ontvoering , die met gezondheidsproblemen kampte, langs een landweg achtergelaten en teruggevonden. In de bondsstaat Kaduna zijn ontvoeringen aan de orde van de dag. Volgens de “Council on Foreign Relations” (Raad voor Buitenlandse Betrekkingen), een onafhankelijke organisatie uit de Verenigde Staten, werden daar in januari 2020 alleen al 114 mensen ontvoerd, meteen het hoogste cijfer in heel Nigeria.

Bronnen: AFP, BBC, Kerk in Nood