Aanval op katholieke kerk in Gaza

donderdag, 17 juli 2025
Nieuws
De katholieke parochie van de Heilige Familie in Gaza werd vandaag zwaar beschadigd bij een aanslag. Volgens het Latijnse patriarchaat zijn daarbij twee doden bevestigd. Onder de gewonden is de pastoor, pater Gabriel Romanelli, die een lichte verwonding aan zijn been opliep.
Palestina, juli 2025 Aanval op katholieke parochie in Gaza: Geen doden bevestigd, twee zwaargewonden.

👉 Klik hier en doneer nu

De kerk liep grote structurele schade op en de christelijke gemeenschap in Gaza blijft in shock nu het voortdurende conflict de regio blijft verwoesten.

Recente videoboodschap pr. Romanelli

Nog maar een paar dagen geleden waarschuwde pater Gabriel Romanelli in een videoboodschap aan de internationale hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) voor de verslechterende situatie: “De situatie in de gemeente blijft zeer, zeer ernstig. De bombardementen gaan door, zoals jullie weten, in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, maar ook in het noorden - het gebied van Jabalia en andere plaatsen. Weer een dag van oorlog - weer een uur van oorlog - blijft het leven van tienduizenden en honderdduizenden mensen bemoeilijken.”

Ten midden van de erbarmelijke omstandigheden benadrukte pater Gabriel het belang van gebed en solidariteit: “We vragen jullie om ons te blijven helpen - om veel te bidden en om anderen aan te moedigen om te bidden. Om met alle middelen te zoeken naar vrede en gerechtigheid, en ook om deze arme mensen een handje te helpen. Moge Onze Lieve Vrouw ons de kracht geven om vrede en een beetje hoop in deze mensen te zaaien, en moge hier zo snel mogelijk een einde aan komen.”

Kinderen gevangen in het bombardement

Maandenlang was de parochie van de Heilige Familie een toevluchtsoord voor ongeveer 500 christenen, voornamelijk ontheemde gezinnen uit heel Gaza. Onder hen waren kinderen die slechts enkele dagen voor de aanval hun dromen en angsten met Kerk in Nood (ACN) deelden - dromen die nu overschaduwd worden door onzekerheid, omdat de klaslokalen waar ze onderdak vonden zwaar beschadigd zijn.

Julia (10) zei: “Ik ben al in de kerk sinds het begin van de oorlog. Ik woon met mijn familie in een klaslokaal van het Latijnse klooster. Ik heb twee zussen: Leila van 13 en Natalie van 9. Ik mis school en mijn vrienden. Ik droom ervan om dermatoloog te worden. Als ik bang ben, geeft mijn familie me een veilig gevoel. Ik hoop dat de oorlog goed eindigt, dat alles weer opengaat en dat iedereen terugkeert naar zijn eigen huis.”

Tarek (14) verlang eveneens naar een normaal leven: “Ik verblijf nu ongeveer acht maanden in de Latijnse Kerk. Ik woon er met mijn familie in een klaslokaal. Ik heb twee zussen. Ik mis school en mijn klasgenoten. Soms word ik wakker en is het rustig, er zijn geen beschietingen, dus ga ik helpen in de Latijnse Kerk. Ik droom ervan om dokter te worden. Mijn ouders geven me een veilig gevoel. Ik hoop dat de oorlog ophoudt, dat iedereen terugkeert naar huis en dat de grensovergang weer opengaat.”

De status van Julia, Tarek en de andere kinderen die onderdak hebben gevonden in de parochie is op dit moment onzeker. Door de grote schade aan de compound is er op dit moment geen informatie beschikbaar over hun toestand. Deze situatie benadrukt de kritieke behoefte aan vrede en humanitaire toegang.

Oproep tot gebed en steun

Kerk in Nood doet een dringende oproep om te bidden. Voor vrede, voor het herstel van de twee zwaargewonde gelovigen en voor iedereen die door deze tragedie is getroffen, inclusief pater Gabriel Romanelli en de kinderen. De Argentijnse priester zat bij aanvang van de oorlog vast in Jeruzalem. Hij keerde pas enkele maanden geleden terug naar zijn parochie.

De christelijke gemeenschap in Gaza telt ongeveer 500 mensen. Onder hen vluchtelingen uit andere parochies en ongeveer 200 leden van de Grieks-orthodoxe kerk. De Heilige Familieparochie is een vitaal toevluchtsoord voor de christenen, maar biedt ook medicijnen en steun aan duizenden mensen erbuiten. Kerk in Nood (ACN) steunt de christelijke gemeenschap in het Heilig Land sinds het begin van de oorlog. Humanitaire hulp is hard nodig, want duizenden mensen hebben geen toegang tot medische zorg en essentiële middelen.

Foto's: Lpg.org