fbpx

410 religieuze instellingen gesloten in Xinxiang in 2018

maandag, 18 maart 2019
Nieuws
Een rapport van een insider binnen de overheid benadrukt de ernst van de religieuze vervolging in 2018 in de Chinese provincie Henan.

Door Wang Yichi

Een anonieme insider van de overheid heeft aan Bitter Winter, dat onderzoek doet naar godsdienstvrijheid in China, gegevens verstrekt over de repressie van godsdienst in de stad Xinxiang in 2018. Henan, de provincie in Centraal-China waarin Xinxiang ligt, dient als voorbeeld voor de onderdrukking van godsdienst in heel China. Volgens overheidsstatistieken is Xinxiang de thuisbasis van bijna 180.000 religieuze mensen, waaronder ongeveer 87.000 Christenen en ongeveer 60.000 Boeddhisten.

Religie uit straatbeeld
Het aantal geregistreerde locaties waar christenen bijeen kwamen, is in 2018 door sluitingen en fusies van 190 naar ongeveer 70 teruggebracht. Ook werden 289 niet-geregistreerde locaties, waaronder diverse kerkcentra, zes zondagsscholen en 217 huiskerken, gesloten. Bovendien werden van meer dan 300 locaties kruisen en meer dan 20.000 religieuze teksten op gebouwen verwijderd. Meer dan 5.000 exemplaren van religieuze literatuur in beslag genomen.

Promotie eigen religieus beleid
De Chinese overheid heeft ook hard gewerkt om haar eigen religieuze beleid te promoten. In 2018 werden meer dan 200 lessen over religieus beleid voor gosdienstleraren en personeel van de overheid georganiseerd. Meer dan 1.000 propaganda-billboards werden gemaakt om de nieuwe verordeningen inzake religieuze aangelegenheden te promoten. Er werden 350.000 brieven aan de ouders van minderjarigen verzonden met antireligieuze inhoud die door de ouders ondertekend moesten worden. Meer dan 600.000 bladen met propaganda over het religieus beleid werden gedrukt en verspreid en op het platteland werden 74 culturele voorstellingen gehouden om het religieuze beleid van de communistische partij te promoten.

Onderzoek naar overtuigingen
Ook deed de overheid onderzoek naar religieuze overtuigingen onder universiteitsstudenten en leden van religieuze groeperingen met buitenlandse banden. Alleen in Xinxiang stad zelf werden al tienduizend studenten onderworpen aan onderzoek. Daarnaast werd de religieuze ‘geloofsstatus’ van buitenlandse leraren en internationale studenten geregistreerd.

Leden van de Katholieke ondergrondse Kerk, de Jehovah’s Getuigen, de Shincheonji-kerk uit Zuid-Korea en diverse andere religieuze groeperingen werden door een speciale commissie onderzocht onder het voorwendsel van "het onderzoeken van organisaties die vanuit het buitenland infiltreren." De ondergrondse priester Ding Wanshan en ondergrondse bisschop Zhang Weizhu waren het doelwit van hardhandig optreden. Ook zijn 14 Islamitische religieuze instellingen gesloten en werden 40 halal-kantines op scholen en bedrijven "hervormd". Daarnaast waren 16 bedrijven het doelwit vanwege zorgen over de "verspreiding van halal", waarbij meer dan 900.000 pakjes met als halal bestempelde goederen werden vernietigd.

Bitter Winter rapporteert vaak de persoonlijke verhalen van individuen en gemeenschappen die lijden onder religieuze vervolging. Met de genoemde cijfers wordt de omvang duidelijk van de repressie en de middelen die China aan de inspanning besteedt.

Bron: Bitter Winter