40 Christenen na 5 jaar vrijgesproken

donderdag, 30 januari 2020
Nieuws
Christenen in Pakistan verheugen zich nadat een rechtbank 40 mensen heeft vrijgesproken. Ze werden beschuldigd van betrokkenheid bij het lynchen van twee mensen in Lahore. De twee zouden de daders zijn van bomaanslagen op twee kerken op zondagochtend 15 maart 2015.
ACN-20191129-94638 Pakistan

De 40 personen, bijna allen Christenen, schreeuwden “Alleluia, Prijs God” toen het antiterrorisme-hof in Lahore hun vrijlating beval na bijna vijf jaar in hechtenis. Meer dan 40 anderen, beschuldigd van minder ernstige misdrijven, werden op borgtocht vrijgesproken. Allen waren gearresteerd toen de politie reageerde op rellen in Youhanabad, een wijk van Lahore waar veel Christenen wonen. De rellen werden aangewakkerd door zelfmoordaanslagen op twee kerken op zondagochtend 15 maart 2015. Daarbij kwamen ten minste 15 mensen om en raakten meer dan 70 mensen gewond. Twee mogelijk onschuldige Moslims werden aangezien voor de daders van de bomaanslag en door een meute vermoord. Onduidelijk is wie precies verantwoordelijk is voor hun dood.

In een gesprek met hulporganisatie Kerk in Nood (ACN), slechts enkele uren na de vrijspraak, beschrijft priester Emmanuel ‘Mani’ Yousaf hoe een golf van emoties door de rechtbank ging toen het besluit van het hof tot de verdachten doordrong. Volgens het hof is er onvoldoende bewijs tegen de mannen. Omdat echter de doodstraf werd geëist tegen alle 42 verdachten, hebben zij een overeenkomst geaccepteerd met de familie van de twee gelynchte moslims.

“Twee andere verdachten zijn in de gevangenis gestorven te midden van berichten over fysieke mishandeling en druk om zich tot de Islam te bekeren”, aldus pr. Yousaf, directeur van de Nationale Commissie voor Rechtvaardigheid en Vrede. Dat de andere verdachten nu weer vrij zijn om naar hun huizen en hun families te gaan, noemt hij geweldig nieuws. “In heel Pakistan was men elke dag aan het bidden dat het hof in hun voordeel zou beslissen. De verdachten hebben een groot, groot trauma meegemaakt en komen nu, godzijdank, aan de andere kant naar buiten.”

Pr. Yousaf bedankte Kerk in Nood voor het verlenen van de juridische bijstand die volgens hem cruciaal is geweest voor de succesvolle uitkomst van deze zaak. Naast de financiering van juridische kosten sponsorde Kerk in Nood ook het onderwijs van gezinsleden van de verdachten. Volgens pr. Yousaf hebben de gezinnen van de verdachten geworsteld om levenskosten te dekken omdat de mannen achter de tralies kostwinners waren. “Dankzij Kerk in Nood zijn zij nu in staat om hun leven weer op te pakken.” Kerk in Nood heeft beloofd de families van de verdachten het komende jaar te blijven helpen.