Tientallen zusters die wonen en werken in gezondheidscentra zijn met geweld uit hun huizen gezet toen deze in beslag werden genomen. Inmiddels hebben de Eritrese autoriteiten ook enkele van de overgebleven zusters ook gevraagd om hun woningen te verlaten en elders naar accommodaties te zoeken. Dat meldt Doreen Ajiambo van Global Sister Report na onderzoek. De Katholieke Kerk, die ongeveer 5 procent van Eritrea's bevolking van 6 miljoen mensen vertegenwoordigt, is door de regering aangevallen vanwege kritiek op het dictatoriale bewind van president Isaias Afwerki.
Gedwongen vertrek
Een zuster werd dakloos achtergelaten nadat de regering haar uit haar woning had gezet in een ziekenhuis van de Kerk in Zager, een dorp ongeveer 20 mijl ten noorden van de hoofdstad, Asmara. "De soldaten kwamen en bevalen ons om onze woning te verlaten zonder iets mee te nemen," zei de zuster telefonisch vanuit het noorden van Eritrea. "Ik ben gedwongen om bij een vriend te blijven omdat ik van plan ben om naar Ethiopië te reizen waar mijn gezin woont. We zijn bang omdat soldaten iedereen die niet aan de aanwijzingen wil voldoen, dreigen te arresteren."
Harteloze mensen
De zuster uit de Orde van de Dochters van St. Anna, zei dat de stap van de regering naar het sluiten van gezondheidscentra hartverscheurend is. Ook merkt ze op dat de angst leeft dat de autoriteiten ook Katholieke scholen zullen sluiten. De kliniek die ze leidde, bood kraamzorg en algemene gezondheidszorg voor kwetsbare mensen in de dorpen. "Ik heb nog nooit zulke harteloze mensen gezien", snikte ze, verwijzend naar overheidsfunctionarissen die de faciliteiten sloten zonder rekening te houden met de patiënten. "Wat de overheid heeft gedaan, doet meer pijn dan patiënten die een behandeling ondergaan. Dit land heeft gebeden nodig, zodat God de harten van onze leiders kan helen."
Oproep bisschoppen aanleiding
"Het probleem begon nadat de bisschoppen een verzoekschrift hadden ingediend bij de regering om de mensenrechten te respecteren en opriepen tot nationale verzoening. De oproep van de bisschoppen vormde een bedreiging voor deze regering en ik vrees dat ze zelfs kerken zullen sluiten", aldus een Comboni zuster, die een weeshuis leidt in het zuiden van Eritrea. De regering blijft erbij dat de functionarissen de wetgeving van het land, die in 1995 werden ingevoerd, strikt opvolgden. Deze beperken de ontwikkelingsactiviteiten van religieuze instellingen, zoals scholen, ziekenhuizen, landbouwprojecten, en het sponsoren van onderwijs voor kwetsbare kinderen.
Religieuze leiders hebben de sluiting veroordeeld. "Er is geen rechtvaardiging voor de acties van het regime", aldus pr. Mussie Zerai, die vanuit Rome het pastorale werk van de Kerk in Eritrea en de voor Europese Eritrese gemeenschappen coördineert. Hij schat dat ruim 200.000 patiënten per jaar medische zorg ontvangen in de katholieke centra. "[De actie] straft degenen die voor de armsten van de armen zorgen, omdat de meeste patiënten geen Katholieken zijn, maar orthodoxe Christenen, Moslims en leden van andere religies. De faciliteiten bevinden zich vaak in afgelegen gebieden."
Ondertussen vragen de zuster van de Dochters van St. Anna om te bidden, omdat hun levens bedreigd worden en de regering hun activiteiten na het sluiten van de klinieken volgt. "Wat we nodig hebben is gebed", besluit ze. "God kan onmogelijke situaties veranderen."