fbpx

Zr. Mudambo: “Noodhulp na cycloon Idai hard nodig”

Project
In een afgelegen district in het oosten van Zimbabwe bezoekt Karmelites Marceline Mudambo met haar auto en vervolgens te voet de mensen ten midden van stortregens.
20190405-Noodhulp-Mozambique-en-Zimbabwe-GRS

"We moeten de levens van deze mensen redden", aldus Mudambo in de uithoek van het bisdom Mutare in het oosten van Zimbabwe. "We hebben dringend voedsel nodig voor de slachtoffers, want de huidige inspanningen om de honger te bevechten, zijn ontoereikend." Mudambo is één van de tientallen zusters die hulp biedt sinds cycloon Idai door Mozambique, Malawi en Zimbabwe raasde. De verwoesting is erger dan geschat. Het dodental in de drie naties werd rond 750 geschat, maar er zijn nog steeds honderden vermisten en ook het gevaar om te sterven aan een ziekte neemt toe.

Op punt te verhongeren
"We geven voedsel aan honderd gezinnen, met gemiddeld zo’n zes mensen per gezin, om de honger te verlichten," vertelt Mudambo. De zusters bieden een assortiment van basisvoedselproducten waarmee de slachtoffers een uitgebalanceerd dieet krijgen. Veel overlevenden zijn hen dankbaar. "We hadden niets te eten tot deze Katholieke zusters voedselrantsoenen verdeelden", aldus Herbert Mabuka, 43, een vader van vijf. "We stonden op het te verhongeren."

Allemaal helden
De ergste overstromingen zijn in Mozambique, waar de rivieren zijn weg stroomafwaarts vanuit buurlanden vindt. De havenstad Beira, die het binnenland van Zambia, Zimbabwe en Malawi met de Indische Oceaan verbindt, is bijzonder zwaar getroffen. Filipe Nyusi, president van Mozambique, die de reddingsoperaties voor slachtoffers na twee weken zoeken afblies, beschrijft de dodelijke cycloon als de "ergste humanitaire ramp in Mozambique ooit. Ik wil de 945 reddingswerkers bedanken die hebben deelgenomen aan de reddingsoperatie," vertelde hij donderdag op een persconferentie. “Ze zijn allemaal helden.”

Fysieke én geestelijke steun
Volgens zuster Caroline Wazara, een Karmelietes in Beira, Mozambique, die deelnam aan de reddingsoperatie, zijn duizenden mensen getroffen door de cycloon. Ze is bang dat de uitbraak van door water overdraagbare ziekten zich verder verspreidt. "Het drinkwater is vervuild door rioolwater, en lichamen van dode mensen en dieren", zegt Wazara, die ook verpleegster is en oorspronkelijk uit Zimbabwe komt. "Er zijn al gevallen van cholera in Mozambique. We hebben een team van verpleegsters meegebracht die ons helpen bij de behandeling van deze ziekten.” Naast voedsel en gezondheidszorg bieden de Karmelietessen in de getroffen gemeenschappen ook geestelijke steun aan de slachtoffers van de overstromingen. "De meeste overlevenden van de cycloon zijn getraumatiseerd," vertelt zr. Margaret Mubaiwa, een counselor. "Ze weten nog steeds niet wat er is gebeurd met hun geliefden die ze sinds de ramp missen.”

Bron: GSR

Wilt u de Kerk in Mozambique, Zimbabwe en Malawi steunen in deze tijd van acute nood? Doneer dan online via deze website of maak uw gift over onder vermelding van ‘Cycloon Idai’ Uw gift wordt gebruikt voor noodhulp en voor de wederopbouw van kerkelijke voorzieningen in de getroffen regio.