Zr. Gloria Narvaez 4 jaar ontvoerd: “Maar we houden hoop”

maandag, 08 februari 2021
Nieuws
De katholieke Kerk in Mali (Afrika) blijft bidden en handelen voor de vrijlating van zuster Gloria Cecilia Narvaez Argoty. De Colombiaanse werd op 7 februari 2017 ontvoerd door jihadisten die banden hebben met Al-Qaeda. In oktober werd vernomen dat zij nog leeft.
sisterGloriaNarvaez

De secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie van Mali, pr. Alexandre Denou, herinnert in een verklaring aan Kerk in Nood (ACN) aan het goede nieuws dat ze in oktober 2020 over zuster Gloria Cecilia ontvingen na de vrijlating van de 75-jarige Sophie Pétronin. De Franse arts was enige tijd metgezel in gevangenschap van zuster Gloria. “De vrijlating van Sophie en andere gijzelaars was voor ons een teken van hoop. Het heeft ons opnieuw gemobiliseerd om te bidden en te handelen voor de vrijlating van de zuster,” aldus pater Denou.

De secretaris-generaal bedankte Kerk in Nood voor de “bezorgdheid en inzet” voor de zaak. Zuster Gloria Cecilia werd ontvoerd uit de missie van de congregatie van de Zusters Franciscanessen van Maria Onbevlekt Ontvangen in Karangasso. Zuster Rosa Julia Ibarra over de situatie: “Het is pijnlijk te bedenken dat we een ontvoerd lid hebben. We weten dat Gloria Cecilia een vrouw is met een grote toewijding aan de Kerk en aan de zaak van de armen.”

“En ik?”
Na haar vrijlating in oktober, vertelde Pétronin tijdens een persconferentie op het militaire vliegveld Villacoublay in Parijs, over de situatie van Zuster Gloria. “Toen een van de twee jihadisten die ons gijzelaars bewaakten op 5 oktober 2020 ‘Pak je spullen, je gaat weg.’ tegen me zei, vroeg de zuster: ‘En ik?’ Daarop antwoordde de jihadist: ‘Jij blijft voor later!’ Pétronin vroeg in Parijs: “Er moet iets gedaan worden voor mijn kamergenote, Gloria, want ze is niet in orde (...)”.

Zuster Rosa Julia Ibarra legde Kerk in Nood wat de arts daarmee bedoelde. “Wij weten dat de omstandigheden van onze zuster niet de beste zijn. De afgelopen vier jaar heeft zij in de woestijn doorgebracht, afwisselend in 33 verschillende kampen van de jihadistische groepering. Haar gezondheidstoestand is niet de beste vanwege die situatie. We vragen daarom om gebed voor onze zuster en de steun die we kunnen bieden. Wij moeten de stem van de vrijheid verheffen, niet alleen voor Gloria, maar voor alle ontvoerde katholieken, voor gelovigen en niet-gelovigen in de wereld.”

Het “mooie project” van zuster Gloria
Zuster Gloria was 12 jaar op missie in Afrika, in Benin en Mali en zette zich in Karangasso vooral in voor vrouwen op een plaats waar deze lijden onder de verwoestende gevolgen van discriminatie en armoede. “Zuster Gloria leidde er een project voor alfabetisering- en empowerment van vrouwen, waaraan ongeveer 500 vrouwen, zowel Christenen als Moslims, deelnamen. Ze zorgde ook voor ongeveer 30 kinderen in een weeshuis en bezocht de zieken”, vertelt zuster Rosa Julia Ibarra. “Dat een Christen, een Katholiek, om haar geloof wordt ontvoerd, is een wond van de Kerk.  Deze wonden van de Kerk moeten ons als gedoopten pijn doen, en ik geloof dat wij onze stem moeten verheffen voor de vrijheid van Gloria Cecilia.”