Volgens de nationale politiechef, generaal Listyo Sigit Prabowo, waren de twee vermoedelijke zelfmoordterroristen gelieerd aan Jamaah Ansharut Daulah (JAD), dat gelieerd is aan een terreurgroep die begin 2018 een zelfmoordaanslag pleegde in Jolo, op de Filipijnen. JAD is ook gelieerd aan Islamitische Staat (IS) en wordt beschuldigd van verschillende aanslagen in Indonesië, waaronder kerkbomaanslagen.
In een verklaring van het aartsbisdom Makassar, die Kerk in Nood via de bisschoppenconferentie van Indonesië (KWI) ontving, maant vicaris Fransiskus Nipa tot kalmte: “Wij zijn allen bezorgd over het incident van de zelfmoordaanslag die vanmorgen om 10.26 uur plaatselijke tijd plaatsvond. De locatie was bij de zijpoort, dicht bij de beveiligingspost van de kathedrale kerk van Makassar. Een aantal kerkgangers raakte gewond en wordt momenteel in een ziekenhuis behandeld. De bisschop en de priesters van de kathedrale parochie maken het goed. Alle priesters en gelovigen worden opgeroepen kalm en waakzaam te blijven. Laat de veiligheidsagenten deze zaak afhandelen in overeenstemming met de bestaande regelgeving. Laten we het incident in onze gebeden brengen.”
Ook bisschop Harun Yuwono, de voorzitter van de Commissie voor Oecumenische en Interreligieuze Zaken van de Indonesische bisschoppenconferentie, sprak namens de commissie zijn bezorgdheid uit. “We sturen gebeden en bieden onze diepste deelneming aan voor het incident dat het gevoel van menselijkheid van de hele natie heeft geschaad en waarbij verschillende mensen gewond zijn geraakt. De zelfmoordaanslag is niet alleen de zorg van de katholieken, maar ook van de gehele natie en de Indonesische staat. Wij veroordelen met klem de zelfmoordaanslag die de menselijke waardigheid te schande maakte, de waarden van menselijkheid vernietigde en is toegevoegd aan de lange lijst van terroristische incidenten in de natie die ons lief is.”
Ook Yuwono sprak zijn vertrouwen in de overheid uit. “Wij geloven oprecht dat de regering, het Indonesische leger en de nationale politie in staat zijn deze zaak volledig op te lossen en een vreedzame en leefbare situatie te creëren voor de Indonesische samenleving, met name voor de mensen in Makassar. Wij hopen dat het incident de relaties die tot nu toe intensief door religieuze volgelingen zijn opgebouwd en onderhouden, niet zal schaden of verzwakken. Moge de Heer ons allen vrede en bescherming blijven geven.”