Vluchtelingencentrum jezuïeten Zuid-Sudan bestormd

dinsdag, 28 augustus 2018
Nieuws
De bestorming van een vluchtelingenkamp van de jezuïeten in Maban richtte zware schade en dwong de hulpverleners tot evacuatie.

Ondanks het Zuid-Sudanese vredesbestand van 25 juli heeft een plaatselijke militie een vluchtelingenkamp in Maban, dat gemeenschappelijke door verschillende humanitaire organisaties wordt beheerd, aangevallen en er grote vernielingen aangericht. Het opleidingscentrum van JRS, de internationale vluchtelingendienst van de jezuïeten, en vele andere eigendommen werden vernield. Dankzij de tussenkomst en bemiddeling van kerkelijke verantwoordelijken bleef het hoofdgebouw evenwel gespaard. Het vluchtelingenopvangcentrum werd bestormd en zwaar beschadigd, staat te lezen in een commmuniqué van JRS.

Volgens het katholieke persagentschap Fides werden bij de bestormring van Maban niet alleen klaslokalen, maar ook computers, schoolbanken en ander meubilair vernietigd. Bovendien moest Unimiss, de VN-missie in Zuid-Sudan, door het incident een 300-tal hulpverleners van diverse ngo’s die in de regio actief zijn, evacueren naar veilig en beschermd gebied. De jezuïet John Guiney, directeur van de missie van de Ierse jezuïeten, zegt dat JRS vastbesloten is om desondanks de bevolking te blijven steunen en de psychosociale ondersteuning en educatieve programma’s voort te zetten.

Bron: Fides/Vaticannews.va/Kerknet