Vandaag: zaligverklaring patriarch Estephan El Douaihy

vrijdag, 02 augustus 2024
Nieuws
Estephan El Douaihy, patriarch van de Maronieten van 1670-1704, stond bekend als 'de heilige patriarch', 'de heilige der patriarchen', 'de vader van de maronitische geschiedenis', 'pijler van de maronitische kerk', 'de tweede Chrysostomos', 'pracht van de maronitische natie', 'de glorie van Libanon en de maronieten'. Vandaag wordt hij zalig verklaard. Mgr. Naffah, hulpbisschop van Joubé, licht het belang toe van deze langverwachte zaligverklaring, waarmee hij wordt toegevoegd aan de lange lijst van Maronitische zaligen en heiligen.
Patriarch Doueihy

Wat is het belang van de zaligverklaring van patriarch Doueihy voor de Kerk in Libanon en voor de gelovigen in deze moeilijke periode?

Inderdaad, elke zaligverklaring is een genade voor iedereen en voor de Kerk. Bovendien is de zaligverklaring van patriarch Doueihy voor Libanon in deze moeilijke periode echt een bijzondere genade. Het Libanese volk heeft het geloof in het bestaan en de welvaart van hun land een beetje verloren en nu schenkt de Hemel ons een zalige, patriarch Doueihy, die een periode heeft doorgemaakt die nog moeilijker was dan de onze en die persoonlijke vervolging heeft ondergaan. Door zijn ijverige werk en zijn geloof in Jezus Christus en de Heilige Maagd wijdde hij zijn leven aan het reorganiseren van zowel de Kerk als haar relaties met alle onderdelen van Libanon, inclusief andere families. Hij stichtte zelfs Libanese kloosterorden en leidde Libanon door zijn standvastige geloof naar een veel welvarender toekomst. Hij geeft ons dus echt deze boodschap van geloof, dat we nu in staat zijn om ons Libanon, de droom van Libanon, terug te winnen en dat de Kerk van Libanon haar missie voortzet in dit land van boodschap, zoals de heilige Johannes Paulus II het noemde.

Hoe kan deze zaligverklaring een boodschap van vrede en hoop brengen aan het Libanese volk dat geconfronteerd wordt met de huidige spanningen en uitdagingen?

Patriarch Doueihy, die leefde in een periode van spanningen en conflicten met andere bevolkingsgroepen van Libanon, was een voorbeeld van goede betrekkingen met zowel moslims als Druzen. Als patriarch slaagde hij erin om goede relaties met hen te onderhouden en tegelijkertijd de identiteit, waardigheid en vrijheid van de Maronitische Kerk te behouden, door de boodschap over te brengen dat we door goede relaties en uitgestrekte handen een veel welvarender toekomst tegemoet gaan. Daarom geloof ik dat patriarch Doueihy als een les dient voor alle Libanese leiders: om de goede onderlinge betrekkingen te herstellen, om samen de dialoog aan te gaan om dit land echt te redden en het welvaart te geven, door het de rechten te geven die het verdient: vrede, instellingen, een sterke economie, enz.

Hoe kunnen het leven en de daden van patriarch Doueihy als voorbeeld dienen voor de Libanese leiders en 

Het leven van patriarch Doueihy bevat inderdaad verschillende boodschappen voor het Libanese volk en zijn leiders, voor ons allemaal. De eerste boodschap is dat hij als jongeman een beurs kreeg om in Rome te studeren, waar hij uitblonk in zijn studies en zelfs de kans kreeg om daar te blijven, hetzij in het Vaticaan, hetzij in andere steden en organisaties. Hij besloot echter terug te keren naar Libanon om onderwijs te geven aan kinderen die niet de kans hadden om in Rome te studeren zoals hij. Dit is echt een boodschap om in dit land te geloven en er altijd mee verbonden te blijven. Ik noem hem de beschermheer van jonge Libanezen die geëmigreerd zijn of naar andere landen zijn gereisd. Hij richt zich tot hen en brengt een boodschap: dat ze altijd verbonden moeten blijven met dit land, dat ze Libanon nooit mogen vergeten en dat ze een rol moeten spelen in de welvaart van hun land van herkomst.
Daarnaast is er een tweede boodschap in het leven van patriarch Doueihy: hij werd door leiders uitgezonden om missies uit te voeren in verschillende regio’s van Libanon-Noord, Ehden, vervolgens Aleppo, en vervolgens als bisschop in Cyprus. Deze boodschap blijft voor ons allemaal, vooral voor Libanese leiders, een oproep om zorg te dragen voor alle regio’s van Libanon. We zijn niet alleen verantwoordelijk voor onze kleine clans, maar voor de hele bevolking, in dienst van iedereen.
De derde boodschap is dat Doueihy als patriarch de eerste in de Maronitische Kerk was die zoveel tijd besteedde aan het schrijven van de geschiedenis van de Maronitische natie, het boek van de liturgie en 23 andere boeken. Hij verspilde geen minuut van zijn tijd en stond dag en nacht ten dienste van zijn gemeenschap en de missie die de Heer hem als patriarch had gegeven. Als wij, als leiders, ons met dezelfde ijver toewijden als patriarch Doueihy, geloof ik dat Libanon uiteindelijk het paradijs van het Midden-Oosten zal worden, een land dat echt vol is van de genade van de Heer dankzij onze ijver en wat we zullen doen.

Hoe bereidt de Kerk in Libanon zich voor om deze gebeurtenis te vieren en welke initiatieven zijn er gepland om de gelovigen erbij te betrekken?

Het moment van zaligverklaring is aangebroken en we hebben veel ceremonies voorbereid in heel Libanon. We beginnen in Bkerké met de officiële ceremonie, gevolgd door een dankmis in Ehden op de tweede dag. Op 4 augustus is er een mis in Diman omdat dit de patriarchale zetel is in de buurt van de Qadisha vallei waar patriarch Doueihy leefde. Op 14 augustus hebben we een mis met Zijne Zaligheid de Patriarch in het Qannoubine Patriarchaat, maar er is een heel programma van vieringen gepland in heel Libanon in alle plaatsen waar Patriarch Doueihy is geweest. Dit is om ervoor te zorgen dat alle Libanezen zich betrokken voelen bij dit bijzondere moment van zaligverklaring en om stil te staan bij de werkelijk belangrijke figuur die patriarch Doueihy is, zodat de gebeden en de vreugde van de zaligverklaring alle Libanezen omvatten. Ik hoop dat het alle Libanezen zal omvatten, niet alleen maronieten en christenen, maar iedereen die van Libanon houdt en vertrouwen heeft in dit land als een land van boodschap. Wij geloven ook dat de zaligverklaring niet alleen een viering en festiviteiten moet zijn. Nee, inderdaad, de Patriarch Doueihy Association, die verantwoordelijk is voor het zaligverklaringsproces, heeft vanaf het begin de werken van Patriarch Doueihy en zijn erfgoed van geloof, liturgie, theologie, geschiedenis, enz. gepromoot, en we moeten op deze manier doorgaan omdat Patriarch Doueihy niet alleen een feestelijk figuur is, maar een persoon die de fundamenten heeft gelegd van de Maronitische Kerk die we vandaag kennen en die zelfs betekenis heeft gegeven aan dit Libanon waarin we nu leven. Daarom was er gisteravond de signeersessie van een boek geschreven door Monseigneur Estephan Frangieh, een boek over het leven van Patriarch Doueihy. Een boek dat al het eerdere onderzoek omvat en inzicht geeft in wie deze patriarch is, geschreven in een toegankelijke taal. Ons doel is dat Patriarch Doueihy een Zalige is, maar een Zalige met boodschappen en lessen voor ieder van ons: door zijn leven, door wat hij heeft bereikt. Om deze persoon als voorbeeld te nemen voor ons leven.

Hoe ziet u de rol van geloof en spiritualiteit in het versterken van de veerkracht van het Libanese volk in het licht van de huidige crises?

We weten allemaal dat de wereld vooruitgaat door geloof. Ik geloof dat de mensheid vaak heeft geprobeerd om de wereld vooruit te helpen door middel van de economie, de politiek of grote wereldrijken. Maar al deze pogingen zijn op een gegeven moment gedoemd te mislukken omdat deze wereld een Schepper heeft, namelijk de Heer, en het is de Heer die de werking van dit leven heeft gegeven. Hoe kunnen we een welvarend en goed gemaakt leven creëren? Het is de Heer die ons heeft geleerd hoe we moeten leven, in zijn Bijbel, zijn woord en zijn leringen. Waarom is het zo dat elke keer als we een heilige of een gezegende hebben, het ons er onmiddellijk aan herinnert dat zij degenen zijn die succes hadden in hun leven? Door de Heer te volgen, en dit is een geweldige boodschap voor ons allemaal: wandel met de Heer, volg zijn leringen. Daarom hebben we vele missen, vieringen en gebeden georganiseerd in Libanon, in Aleppo, in Caïro, zeker in Cyprus en zelfs in sommige landen van de Libanese diaspora. Dit is om deze boodschap uit te dragen: door spiritualiteit, geloof en gebed, overal ter wereld, is het door deze weg met de Heer dat we werkelijk de realisatie van onze dromen vinden en de opbouw van een leven volgens wat de Heer voor ieder van ons wil.

Heeft u een speciale boodschap voor de weldoeners van Kerk in Nood tijdens deze periode van zaligverklaring?

Mijn boodschap voor de weldoeners van Kerk in Nood: Ik wil u zeggen dat u, zonder het te weten, in het middelpunt staat van dit zaligverklaringsproces, omdat uw hulp aan uw Kerk, die vandaag echt in nood is in Libanon, een stimulans is geweest die ons vooruit heeft gestuwd om onze missie in dit deel van de wereld voort te zetten en deze patriarch, die 320 jaar geleden onze aarde verliet, te herontdekken. Uw vereniging met deze Kerk, die de onze is, heeft ons doen herontdekken dat de hele Kerk, de universele Kerk, één lichaam is, het mystieke lichaam van Jezus, dat de wonden van elk deel op zich neemt. U bent altijd een remedie geweest, een heel goede remedie, voor alle pijn en wonden die we hebben en nog steeds hebben in dit gemartelde land. Maar uw geloofsverbondenheid met ons, uw gebed voor ons, uw hulp, doen ons weer geloven dat ook wij moeten vechten om aan iedereen het beeld van deze Kerk van Libanon, de Maronitische Kerk met haar heiligen en zegenaars, met de mannen die werkelijk het kruis van dit deel van de wereld, het Midden-Oosten, hebben gedragen, om het licht van Christus overal te laten schijnen in dit deel van de wereld dat dit licht zo wanhopig nodig heeft.