fbpx

Turkse regering verbiedt verkiezing ‘buitenlandse’ patriarch Constantinopel

vrijdag, 04 oktober 2019
Nieuws
De Armeense gemeenschap in Turkije is ontsteld over het besluit van de Turkse regering dat bisschoppen die in het buitenland wonen zich niet kandidaat mogen stellen bij de verkiezing voor een nieuwe Armeense Patriarch.

Bij de aanstaande verkiezing van de Armeense patriarch van Constantinopel, gepland voor december, kunnen leden van de gekozen organen hun voorkeuren alleen richten op kandidaten die in Turkije wonen. Dit werd vastgesteld door het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken, met een decreet dat de deelname aan de verkiezing van de nieuwe patriarch van kandidaten die in het buitenland woonden verbiedt. Het nieuws, dat eind vorige week werd gepubliceerd, veroorzaakt ontsteltenis in de Armeense gemeenschap in Turkije.

Geen ‘buitenlandse’ bisschop
Sinds 1961 wordt de verkiezing van een nieuwe Armeense patriarch van Constantinopel gereguleerd door regels die ad hoc worden opgesteld door het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken. De Turks-Armeense krant Agos legde de hand op een tekst over de verkiezing van de nieuwe patriarch, zes pagina’s lang, met richtlijnen die zijn opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder de voorschriften staat onder meer dat de bisschoppen lid moeten zijn van het Armeense Patriarchaat van Istanbul als voorwaarde om in aanmerking te komen. Sinds de jaren zestig zijn twee Armeense patriarchen van Constantinopel gekozen die eerder ze hun kerkelijke bediening in andere landen verrichten.

Bezorgdheid
Hert besluit heeft geleid tot kritiek en bezorgdheid. Enkele dagen voordat de verordening van de Turkse regering werd ontvangen, hadden exponenten van het Armeense Apostolische Patriarchaat van Constantinopel, belast met het coördineren en begeleiden van het gehele proces voor de verkiezing van de nieuwe patriarch, de hoop uitgesproken dat er geen beperkingen waren op de lijst van potentiële kandidaten voor het patriarchale ambt. Aartsbisschoppen Aram Ateşyan en Sahak Masalyan, belast met de coördinatie van het gehele verkiezingsproces, hebben hun zorgen over de beperking geuit.

Bron: Fides