De eerste aanval met een machete was op mensen in de parochie van San Isidro, waar de aanvaller de Salesiaanse priester Antonio Rodrígues Lucena ernstig verwondde. Pater Antonio raakte gewond aan zijn nek en onderging een spoedoperatie. Hij ligt nu in het ziekenhuis en is stabiel. Twee andere mensen die probeerden deze eerste aanval te stoppen raakten eveneens gewond. De terrorist ging vervolgens naar de kerk van Onze Lieve Vrouw van Palma, waar hij Diego Valencia vermoordde. De koster was getrouwd, vader en plaatselijk bekend als eigenaar van een bloemenwinkel.
Getuigen van de aanvallen worden in verschillende Spaanse nieuwsbladen geciteerd die zeggen dat de 25-jarige Marokkaan ook heilige beelden omver gooide en de mensen in de kerk lastig viel onder het roepen van “Allahu Akhbar” [God is het grootst], en “jullie geloof is niet authentiek”. Voordat de aanval plaatsvond, kruiste hij naar verluidt het pad met een andere Marokkaanse burger, die hij sloeg, terwijl hij schreeuwde “je werkt voor de ‘majia’“, een Marokkaanse term die degenen beschrijft die tegen iemands religie zijn.
Doen we er alles aan om de haat te stoppen?
In een reactie op deze aanval benadrukt Thomas Heine-Geldern, uitvoerend voorzitter van Kerk in Nood het belang van de bescherming van de godsdienstvrijheid. “Ambtenaren en de publieke opinie mogen dit soort tragische gebeurtenissen niet negeren of onderschatten. We moeten ons afvragen of we al het mogelijke doen om een halt toe te roepen aan wat deze haat inspireert, deze afkeer die zich voedt met een politiek-religieuze ideologie die overal ter wereld zoveel slachtoffers heeft gemaakt, met name de laatste jaren, vooral in Afrika ten zuiden van de Sahara. Ook in Europa neemt het aantal van dit soort aanslagen toe”, zegt hij.
Javier Menéndez Ros, directeur van ACN Spanje, herinnert eraan dat de terreuraanslag van gisteren plaatsvond op de feestdag van de bekering van de heilige Paulus, die Christenen vervolgde voordat hij in de eerste eeuw een grote apostel van het Christendom werd. “Op de weg naar Damascus viel Sint Paulus op de grond toen de Heer hem vroeg: “waarom vervolgt u mij?”. Deze vraag is vandaag even relevant als toen. Waarom worden wij vervolgd?”.
Parochies herdachten onlangs christenvervolging
Menéndez voegt eraan toe dat Kerk in Nood onlangs heeft samengewerkt met de parochies van Algeciras door middel van de tentoonstelling van een icoon dat door jihadisten in Syrië werd ontheiligd en gered uit een kerk in de stad Homs. “Bijna alle parochies van het bisdom hebben de icoon ontvangen en gebedswakes en bijeenkomsten gehouden om na te denken over de vervolging van Christenen in het Midden-Oosten. De parochie van Onze-Lieve-Vrouw van Palma, waar koster Diego Valencia werd vermoord, en de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Hulp der Christenen, waarvan de gewonde pater José pastoor was, behoorden tot de parochies die de Syrische icoon ontvingen”, aldus de directeur van ACN Spanje.
Verdediging van godsdienstvrijheid
Kerk in Nood heeft herhaaldelijk opgeroepen tot sterkere bescherming van de godsdienstvrijheid wereldwijd. Dit is een fundamenteel recht dat door alle overheden moet worden gegarandeerd en beschermd. Momenteel wordt de godsdienstvrijheid slechts in 1 op de 3 landen ter wereld gegarandeerd. Christenen zijn daarbij buitenproportioneel vaak doelwit, blijkt uit het laatste rapport van Kerk in Nood, dat u hier gratis kunt ontvangen.