Tenminste 42 doden bij aanval op kathedraal

maandag, 19 november 2018
Nieuws
Ten minste 42 mensen zijn gedood bij een aanval op de Kathedraal van Alindao in de Centraal-Afrikaanse Republiek afgelopen donderdag. Onder hen één priester.
20181115-Aanval-op-kathedraal-Lindanao2

Lokale bronnen zijn bang dat het aantal doden tot wel 100 kan oplopen. Onder de doden zijn veel vluchtelingen die onderdak vonden in de kerk. Volgens bronnen van Kerk in Nood vielen ex-Séléka-troepen de kathedraal aan, naar verluidt als vergelding voor een Moslim die de dag ervoor door anti-Balaka werd gedood. Ook de plebanie en diverse huizen werden geplunderd en in brand gestoken.

Wraak en wederwraak
De Centraal Afrikaanse Republiek heeft sinds december 2012 te maken gehad met geweld, toen een alliantie van voornamelijk islamitische rebellengroepen, de Séléka, de macht grepen. In reactie op hun aanvallen ontstonden zelfverdedigingsgroepen, de anti-Balaka. Sommige van deze groepen, voornamelijk samengesteld uit Christenen, hebben uit wraak Moslims aangevallen, waarmee het conflict een sektarisch karakter kreeg.

Geestelijk leiders bouwen aan vrede
Islamitische en Christelijke leiders in het land spannen zich sinds het begin in voor vrede. Veel Katholieke kerken in het land bieden bovendien bescherming aan zowel Moslims als Christenen die op de vlucht zijn voor geweld. Vorig jaar vermoordden Anti-Balaka in Bangassou, ongeveer 200 kilometer ten oosten van Alindao, nog meer dan honderd Moslims die er schuilden in de kathedraal.

Geestelijken aangevallen
De priester die tijdens de aanval werd gedood, was de vicaris-generaal van het bisdom, pr. Mada Blaise. De priesters stond bekend om zijn inspanningen voor dialoog en vrede. Volgens sommige berichten is ook een tweede priester gedood, pater Celestine Ngoumbango, maar dit is niet bevestigd. Men hoopt dat hij gevlucht is of zich verstopt heeft. Bisschop Yapaupa bevindt zich naar verluid in een ziekenhuis dat beschermd wordt door de Minusca vredesmacht. Het is niet bekend of hij zelf gewond is.

Paus vraagt gebed
Paus Franciscus, die vorig jaar nog de Centraal-Afrikaanse Republiek bezocht, vroeg gisteren 30.000 aanwezigen bij het Angelusgebed op het Sint-Pieterplein om gebed voor de slachtoffers van het bloedbad: "Voor deze mensen, zo dierbaar voor mij, waar ik de eerste Heilige Deur van het Jaar van Barmhartigheid heb geopend, spreek ik mijn nabijheid en liefde uit. We bidden voor de doden en gewonden en voor een einde aan alle geweld in dit geliefde land, dat zo’n behoefte aan vrede heeft.”