Televisiezender SAT-7 helpt christenen die in geheim geloven

vrijdag, 15 maart 2024
Nieuws
SAT-7 is een levensader van geloof voor christenen in landen met een moslimmeerderheid. De oecumenische christelijke zender zendt uit in drie verschillende talen en bereikt miljoenen mensen met zijn satellietuitzendingen.
Project trip to Turkey October 2023 Reinhard Backes

Christenen vormen een kleine minderheid in het Golfkoninkrijk Oman en zijn bijna allemaal buitenlandse werknemers. Dus toen Kurt Johansen, de uitvoerend directeur van de christelijke omroep SAT-7, zijn hotelreceptionist vertelde wat hij voor de kost deed, was hij sceptisch over de reactie. “Zodra hij me hoorde zeggen dat ik voor SAT-7 werkte, zei hij: ‘Wow! Daar kijk ik elke avond naar’“, herinnert Kurt zich glimlachend.

“Voordat ik mijn leven aan Christus wijdde, werkte ik als belasting beambte. Ik ben dus getraind om nergens in te geloven. Maar terwijl we bleven praten, begon hij veel van de programma’s te noemen waaruit bleek dat hij ze aandachtig had bekeken, ook al had hij een niet-christelijke achtergrond”, vertelt Kurt tijdens een bezoek aan het hoofdkantoor van Kerk in Nood (ACN).

In het geheim geloven
Dit verhaal weerspiegelt de situatie in veel landen met een moslimmeerderheid. Hoewel er eeuwenoude christelijke gemeenschappen zijn in Arabische landen, wordt bekering van de islam tot het christendom op zijn best afgekeurd of expliciet verboden, soms zelfs bestraft met de dood. In de meeste landen moeten degenen die in Christus gaan geloven hun geloof in het geheim beleven, vaak zelfs verborgen voor hun familie. Voor hen zijn zenders zoals SAT-7 een levensader, de enige bron van catechese en betrouwbare informatie over het christendom.

“Elk jaar nemen meer dan 100.000 mensen contact met ons op omdat ze meer willen weten over het christendom, of gewoon omdat ze iemand willen om mee te bidden”, zegt Kurt Johansen. De SAT-7 website heeft een sectie gewijd aan getuigenissen en berichten van kijkers, uit landen zo afgelegen als Iran en Afghanistan.

De zender doet veel moeite om ervoor te zorgen dat geen van zijn kijkers in gevaar wordt gebracht. De mensen die in de hoofdkantoren werken, zijn zelfs getraind om infiltranten op te sporen. “We weten dat sommige van de contactpersonen waarmee we te maken krijgen eigenlijk van veiligheidsdiensten zijn”, zegt Kurt tegen Kerk in Nood.

“Satelliet is waar de arme mensen zijn”
SAT-7 exploiteert vier satellietkanalen: twee in het Arabisch, één in het Turks en één in het Farsi, de taal die in Iran en Afghanistan gesproken wordt. Voor zover mogelijk wordt de inhoud lokaal geproduceerd, maar soms kan dat niet omdat ze geen toestemming krijgen. Maar zelfs de meest repressieve regeringen kunnen het satellietsignaal niet blokkeren.

“In Iran is het verboden om een schotelantenne te bezitten, maar de Iraanse regering heeft verschillende satellietkanalen”, legt Kurt uit. Dit komt omdat het Iraanse regime weet dat de overgrote meerderheid van haar burgers wel degelijk satellietschotels bezit, die ze voor slechts 20 euro kunnen kopen.

“Satelliettelevisie is nog steeds de koning van de media in veel delen van de wereld, vooral daar waar het internet slecht en duur is en vaak door de regering wordt gecontroleerd. We investeren nu meer in digitaal, maar we zullen waarschijnlijk nooit afstappen van satelliet. Dat is waar wij arme mensen vinden”, legt de uitvoerend directeur uit.

“Onze boodschap is hoop en leven”
De optie om zoveel mogelijk lokaal gevestigd te zijn, kan problemen opleveren. “We hebben een aantal van onze teams moeten verplaatsen vanwege veiligheidsproblemen”, zegt Kurt. Maar wat hij echt opmerkelijk vindt, is de vrijgevigheid van de gemeenschappen die hen ondersteunen. “In één geval, in Egypte, nadat een brand onze studio had verwoest, kwamen christenen ons te hulp. Sommigen verkochten ringen en auto’s om ons geld te geven, en uiteindelijk kregen we meer geld van de Egyptische christenen dan voorheen. We overwinnen en gaan door, en we willen niet als slachtoffers gezien worden. Ja, we zijn een minderheid, maar we hebben een rol te spelen, en onze boodschap is hoop en leven.”

Het Evangelie staat centraal in de uitzendingen en de missie van SAT-7. Maar soms kan het overbrengen van hoop en leven in onverwachte vormen gebeuren. Volgens Kurt heeft ongeveer één op de drie vrouwen in Egypte te maken met huiselijk geweld of genitale verminking. “In een eer- en schaamtecultuur kunnen mensen hun echtgenoten niet bekritiseren. Daarom realiseren ze zich misschien niet dat ze hierin niet alleen staan. Ze geven zichzelf de schuld en alleen al het horen van anderen laat zien dat dit een cultureel en geen individueel probleem is.”

Kids kanaal enige school
Op het hoogtepunt van de burgeroorlog in Syrië realiseerde de organisatie zich dat ze het probleem van een hele generatie kinderen die geen normale lessen konden volgen, moesten helpen aanpakken. “We begonnen een 24/7 academiekanaal waar kinderen leren lezen en schrijven, met lessen in Engels en wiskunde, en hoe ze het leven moeten leiden vanuit een christelijk perspectief. Inmiddels zenden we dit ook uit op het SAT-7 Kids kanaal. Het was bedoeld voor de Syrische vluchtelingencrisis, maar is nu ook van toepassing op andere landen, waar de middenklasse het zich niet kan veroorloven om hun kinderen naar school te sturen. Tijdens Covid-19 waren wij vaak de enige school die open was voor veel gezinnen.”

Focussen op wat verenigt
Een andere zaak die de omroep na aan het hart ligt, is het bevorderen van eenheid tussen christenen van verschillende denominaties en etniciteiten. De internationale raad van SAT-7 wordt voorgezeten door een Koptisch-orthodoxe aartsbisschop, wiens plaatsvervanger een maronitische katholieke aartsbisschop is, terwijl Kurt zelf luthers is. “We richten ons op wat we gemeen hebben, op wat ons verenigt. We verbergen onze verdeeldheid niet, maar proberen de muren af te breken die ons zouden kunnen verdelen. Grieken en Turken werken samen, Turken en Armeniërs werken samen. Dit is een goede getuige voor de wereld”, zegt Kurt Johansen.

SAT-7 beseft ook hoe belangrijk het is om andere religies de hand te reiken. “We willen bruggen bouwen met moslims. Christenen wonen al honderden, zo niet duizenden jaren in deze landen. Ze willen gelijkwaardige burgers blijven, bijdragen aan hun samenleving en in vrede leven. Dat kunnen ze niet als ze geïsoleerd van hun buren leven. Wij proberen dat te bevorderen.”

De organisatie heeft geen andere inkomstenbronnen dan donaties. De donateurs van Kerk in Nood steunen de omroep dan ook al vele jaren. “Kerk in Nood is erg gul geweest en is een bevoorrechte partner. Wij beschouwen hen niet als donateurs, maar als partners. Het gaat niet alleen om geld, maar ook om de spirituele en sociale impact”, besluit een dankbare uitvoerend directeur van SAT-7.