fbpx

Syrië: “Moge de Heer hen vergeven, meer kan ik niet zeggen”

maandag, 02 januari 2023
Nieuws
“'Vergeef hen, Heer'. Hoe vaak hebben we deze woorden niet herhaald, vooral de afgelopen jaren!”, zegt zuster Jihanne Attalah van de Zusters van Naastenliefde van Saint Jeanne Antide Thouret in Damascus, in een Syrië dat meer dan 10 jaar oorlog heeft doorstaan.
Trip 2021 Maria Lozano Lebanon & Syria

“Van de ene dag op de andere werden we gedwongen onze grote, recent gebouwde en mooie school, aan de weg naar de luchthaven van Damascus, te verlaten”, herinnert zuster Jihane zich droevig. De Al-Riaya school die de congregatie leidde in een buitenwijk van Damascus werd een oorlogsgebied. Behalve de school zelf verloren de zusters ook dierbaren aan de gevechten. “We hebben een jonge lerares en een leerling verloren, om nog maar te zwijgen van alle gewonden”, vertelt de zuster aan de internationale stichting Kerk in Nood (ACN).

Een van de leerlingen van de school, de 15-jarige Christine, keerde met een klasgenoot van school terug naar huis toen vlak bij hen een bom ontplofte. Christine verloor een voet, maar haar vriend werd gedood. Zuster Jihane herinnert zich dat toen een televisiezender haar interviewde terwijl Christine in het ziekenhuis lag, ze met kalme stem zei: “Moge de Heer hen vergeven, meer kan ik niet zeggen.” Niet veel later werd het de leerlingen en leraren onmogelijk gemaakt naar de school terug te keren om hun spullen op te halen. De directie was gedwongen alternatieve lokalen te zoeken om hun leerlingen veilig les te kunnen geven.

Ondanks al die jaren van lijden, oorlog en pijn in dit land, zegt zuster Jihane dat het belangrijkste is geweest het geloof te behouden, om enige innerlijke rust te hebben. In dit opzicht, legt ze uit, is Maria, moeder van de verzoening, een voorbeeld voor alle Syrische Christenen. “Te midden van al deze duisternis was er altijd ruimte voor hoop die ons leidde en ons hielp onze ogen op te heffen, ons verlangen naar wraak te overwinnen en onszelf te transformeren. Het was ons geloof in God en in de aanwezigheid van de Maagd Maria, die dicht bij het kruis bleef. Zij hield stand en putte kracht uit haar Zoon”, antwoordt zuster Jihane.

Nadat de oorlog in de regio Damascus was afgelopen, keerden de zusters terug om hun school weer op te bouwen en te heropenen. Dankzij uw hulp kon Kerk in Nood helpen bij de financiering van een ontziltingssysteem en het meubilair voor de Al-Riaya school.