Steunt u deze orde met zes kloosters vol vluchtelingen?

maandag, 28 maart 2022
Nieuws
Terwijl de oorlog in alle hevigheid vernietiging en dood blijft brengen, bieden de Grieks-katholieke monniken van de Basiliaanse Orde van Sint Josaphat onderdak aan ontheemden die alles verloren hebben.
Refugees in the premises of the seminary in Bryukhovichi near Lviv

Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood

Een maand na het begin van de oorlog in Oekraïne op 24 februari zijn de aanvallen op de hoofdstad Kiev verhevigd. Het aantal mensen dat hun huis ontvlucht op zoek naar veiligheid, bescherming en hulp blijft toenemen. Bijna vier miljoen Oekraïners zijn de grens overgestoken naar de buurlanden, maar volgens het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN zijn er bijna 6,5 miljoen binnenlandse ontheemden in Oekraïne. Zij hebben bescherming en steun nodig.

Zes kloosters vol vluchtelingen
Met haar instellingen en organisaties, maar ook met haar vele kloosters, conventen en parochies, beschikt de plaatselijke katholieke Kerk over een groot netwerk van solidariteit en hulp. Daartoe behoren de zes kloosters van de Grieks-katholieke Basiliaanse orde, die alle in het westen van het land zijn gelegen. Sinds het begin van de oorlog hebben zij een groot aantal vluchtelingen opgenomen. Een van deze kloosters is het Basiliaanse provinciehuis, dat een eigen seminarie en theologische faculteit heeft, gevestigd in Briukhovychi, nabij Lviv. Ongeveer 150 mensen hebben onderdak gevonden in het gebouw. Dagelijks komen er vrouwen en kinderen aan die de tragedie ontvluchten.

“We proberen haar veilig te houden”
“Het doet pijn. Het is heel moeilijk. Onze mannen bleven om te vechten en wij vertrokken. Ik vertrok met vier kinderen. Ik weet niet wat ik moet zeggen, ik ben bang, heel bang. We komen uit Kiev en de situatie daar is op dit moment verschrikkelijk”, zegt een van de vluchtelingen die net is aangekomen. Wijzend naar de baby in haar armen, voegt ze eraan toe: “Ze is twee maanden oud. We proberen haar zo veilig mogelijk te houden, althans voor nu. We moesten onze echtgenoten achterlaten. Ik kwam met mijn schoondochter, haar baby en twee tieners. Dit is hoe het is. We hadden het nooit verwacht.” De dagen van strijd lijken eindeloos te duren, “alsof ze de helft van ons leven in beslag hebben genomen”. Terwijl ze praat, blijft haar stem trillen. Een van de vrijwilligers probeert haar te troosten: “Maak je geen zorgen, op een dag zul je weer thuis zijn, als God het wil.”

Velen willen het land verlaten en de moeders en kinderen komen daarom vaak aan met niet meer dan een koffer. De vluchtelingen blijven zo lang als ze kunnen in de kloosters, waar ze alle steun en een warm welkom krijgen. De paters kunnen de kosten van gas, brandstof, elektriciteit, medicijnen en hygiëneartikelen eigenlijk alleen dragen dankzij de steun van buitenaf. Dankzij vele donateurs kan Kerk in Nood de zes kloosters steunen, zodat zij troosten en onderdak kunnen blijven bieden aan wie dat nodig hebben.

“Vriendelijk ontvangen”
Ook in het kostbare en historische klooster van de Kruisverheffing, in Buchach, bieden de Basiliaanse paters onderdak aan vluchtelingen. Het klooster, zo’n 70 kilometer buiten Kiev, vormt al eeuwenlang het centrum van het leven van de Grieks-katholieke Kerk in Oekraïne. Meer dan 130 mensen hebben hier onderdak gevonden, waaronder Yehven. Hij arriveerde ongeveer twee weken geleden vanuit Kiev, met zijn vrouw Ivanka en hun kinderen Lena, Yekateryna en Ivan. “We zijn erg blij dat we zo vriendelijk en warm zijn ontvangen. Ze hebben ons te eten gegeven en een dak boven ons hoofd. In dit klooster wonen zeer vriendelijke mensen en de vrijwilligers helpen ons voortdurend. We hopen dat de oorlog snel zal eindigen, zodat we allemaal naar huis kunnen. Ondertussen zijn we de monniken erg dankbaar.”

“Hopen dat de oorlog snel voorbij is”
Halyna, een vrouw van middelbare leeftijd uit Makariv, bij Kiev, heeft ook een tragisch verhaal te vertellen. “We zijn zo lang mogelijk gebleven, maar uiteindelijk moesten we vertrekken omdat de bombardementen te hevig werden. Nu is alles verwoest. We zijn de monniken die ons hebben opgenomen erg dankbaar. Ze zijn erg gastvrij geweest. Ik overdrijf niet als ik zeg dat we ons hier erg op ons gemak voelen. We hopen dat de oorlog snel voorbij is, zodat we terug naar huis kunnen. Als er tenminste een thuis is om naar terug te keren. We wachten op de overwinning en op het einde van de oorlog. Maar we voelen ons hier goed, en we zijn iedereen dankbaar voor hun solidariteit.”

De Basiliaanse Orde van Sint Josaphat (OSBM) is verbonden aan de Ruthenian Grieks-Katholieke rite en onderdeel van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk. Toen het IJzeren Gordijn viel, was de orde slechts gereduceerd tot een piepklein klooster in Warschau. In 2001 heeft Johannes Paulus II tijdens een reis naar Oekraïne 25 martelaren van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk zalig verklaard, waaronder vier leden van de Basiliaanse orde, waaronder een bisschop, die in de werkkampen en gevangenissen van de Sovjet-Unie zijn gestorven.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Kerk in Nood internationaal een pakket van een 1,3 miljoen euro aan noodhulp goedgekeurd. Het pakket wordt gebruikt om priesters en religieuzen te helpen die werken in parochies, weeshuizen en bejaardentehuizen, en allen die in het hele land vluchtelingen helpen. Helpt u mee? Geef uw donatie via onze actiesite voor Oekraïne en help mensen in Oekraïne nu zij de steun van de Kerk het meest nodig hebben!