Sri Lanka: “Mensen sterven in de rij om eten te kopen”

maandag, 18 juli 2022
Nieuws
De pauselijke stichting Kerk in Nood (ACN) heeft een speciaal hulppakket aangekondigd ter ondersteuning van priesters en religieuzen in Sri Lanka, die te lijden hebben onder de gevolgen van een zeer ernstige economische en sociale crisis.
Existence help for Rosarian Monks in Sri Lanka (CR) - Covid help

“De economische situatie in het land is zeer ernstig”, zegt mgr. Valence Mendis, bisschop van Kandy en apostolisch administrator van het bisdom Chilaw, over de verschrikkelijke situatie die Sri Lanka momenteel teistert. “Veel mensen lijden onder gebrek aan medicijnen of voedsel. Er zijn kilometers lange rijen mensen die proberen brandstof, gas, poedermelk, suiker, rijst, medicijnen te kopen… Een aantal mensen is in deze rijen gestorven, terwijl zij wachtten om basisgoederen als eten te kopen. Kinderen zijn gestorven door gebrek aan veiligheid thuis, nu hun ouders zo lang weg moesten zijn”.

De plaatselijke Kerk is momenteel niet in staat in haar eigen minimale behoeften te voorzien, laat staan het lijden te verlichten van al degenen die bij haar om hulp komen vragen. “Veel mensen hebben hun baan verloren en de prijzen zijn astronomisch gestegen. De mensen kunnen zich bijna niets meer veroorloven. Onze priesters en religieuzen zijn zwaar getroffen door de crisis. Daarom zouden wij het op prijs stellen als wij in deze kritieke tijd Misintenties voor de priesters zouden kunnen krijgen, en financiële hulp voor de religieuze congregaties”, schrijft bisschop Mendis aan Kerk in Nood. “Wij hebben uw gebeden nodig.”

Het bericht van de bisschop van Kandy is slechts één van de vele verzoeken die de stichting recent uit dit Aziatische land heeft ontvangen. Als onmiddellijke reactie zal Kerk in Nood in totaal 19 hulpprojecten financieren, waaronder Misintenties voor priesters en steun voor religieuze congregaties en catechisten, via noodhulpprogramma’s. Het totale hulppakket komt op 465.365 euro. Tijdens de pandemie heeft Kerk in Nood de Kerk in Sri Lanka al gesteund met een soortgelijk noodhulpprogramma voor de bisdommen.

Sri Lanka gaat momenteel gebukt onder een zeer zware financiële crisis, veroorzaakt door corruptie op politiek en economisch gebied. Daardoor is de buitenlandse schuld toegenomen en is een snelle inflatie ontstaan. Door slecht beleid zijn de oogsten in het land de afgelopen twee jaar gedaald. Bovendien waren er de gevolgen van de coronavirus pandemie, waardoor de inkomsten uit het toerisme wegvielen.

De financiële crisis maakte plaats voor politieke chaos en volksopstanden, waarbij het aftreden van president Gotabaya Rajapaksa werd geëist. Op vrijdag 15 juli diende Rajapaksa zijn ontslag in vanuit Singapore, waar hij aankwam na het land te zijn ontvlucht, via de Maldiven.

Op zondag 10 juli had Paus Franciscus tijdens het Angelusgebed de gelovigen al gevraagd te luisteren naar de pijn van het volk van Sri Lanka. De Heilige Vader verenigde zich met het leed dat de natie ondergaat en riep de wereld op om de smeekbeden van de armen niet te negeren, en om vrede in het land te vragen.