fbpx

Solidariteit met de Christenen in Libanon en Syrië

maandag, 19 december 2022
Nieuws
“Onze projectpartners voelen zich soms moedeloos en moe. Ze denken dat de wereld hen vergeten is”, zegt Regina Lynch, directeur Projecten van Kerk in Nood (ACN) over de dramatische situatie waarin mensen in Libanon en Syrië dit jaar Kerstmis vieren. “Maar ze houden een sprankje hoop, omdat ze weten dat wij bij hen zijn en dat onze weldoeners gehoor geven aan de oproep.”
Financial aid for Advent and Christmas season program  - 2021

“Zowel Libanon als Syrië, twee Bijbelse landen, worden van hun christelijke bevolking ontdaan door de oorlogen en economische crises die hen te gronde hebben gericht en families in honger en ellende hebben gestort. Veel mensen zijn ook wanhopig door het gebrek aan vooruitzichten en de moeilijkheid om onderwijs voor hun kinderen te krijgen. Zonder onze hulp zou de christelijke bevolking emigratie als de enige mogelijke oplossing zien”, legt Lynch uit.

De noodhulpcampagne van ACN omvat projecten op het gebied van medische hulp voor personen en voor ziekenhuizen, hulp voor zieken en ouderen, voedsel en essentiële goederen voor behoeftige gezinnen, financiële hulp voor jongeren en kinderen in scholen die dreigen te sluiten, steun voor de vorming van seminaristen, financiering van pastorale activiteiten voor universiteitsstudenten, hulp voor scoutinggroepen, steun voor levensonderhoud en financiering van spirituele retraites voor religieuze zusters en misbeurzen voor priesters.

Naast noodhulpprojecten heeft ACN verschillende programma’s opgezet om de jeugd en de meest kwetsbaren dit kerstseizoen een beetje vreugde te brengen. In Libanon zullen in totaal 14.000 kinderen een kerstcadeau en warme kleding ontvangen. In Syrië omvat het grootste project de verstrekking van winterkleding aan bijna 30.000 kinderen. In Aleppo zullen in totaal 1.500 kinderen, zieken en ouderen dankzij de hulp van ACN kunnen deelnemen aan de Kerstviering, met kerstliederen, toneelstukken en een maaltijd.

“Het is ook Kerstmis in Syrië en in Libanon, waar kinderen geen ervaring hebben met een Kerstmis zoals die vroeger was, zonder zorgen. En wat de volwassenen betreft, het is lang geleden dat ze rond een kerstboom konden zitten en genieten van eten en cadeaus met hun familie. Laten we van Kerstmis een tijd van solidariteit maken met onze broeders en zusters uit het Midden-Oosten en dit jaar in het bijzonder met onze broeders en zusters uit Syrië en Libanon!”, pleit Lynch.

Steunt u de bevolking van deze twee landen?