fbpx

Soedan schaft afvalligheidswet af

dinsdag, 21 juli 2020
Nieuws
Vorig jaar hebben straatprotesten in Soedan de dictatuur van Omar al-Bashir, die 30 jaar aan de macht was, omvergeworpen. “Toen het regime omver werd geworpen, zagen we een kans - een moment voor verandering”, aldus Paul Robinson, directeur van mensenrechtenorganisatie Release.

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw waren er strenge islamitische wetten van kracht, zoals de afvalligheidswet, die Moslims bestrafte wanneer ze van godsdienst veranderden. Ook islamitische praktijken als openbare geseling zijn ingetrokken. De afschaffing, onder druk van mensenrechtenorganisaties en overheden, is een grote stap naar meer godsdienstvrijheid in Soedan.

Volgens Minister van Justitie Nasr al-Din Abdel-Bari waren de eerder aangenomen wetten in strijd met de Soedanese grondwet, die vrijheid van godsdienst en aanbidding toestaat.: “Wij [zullen] alle wetten die de mensenrechten in Soedan schenden, afschaffen.” De nieuwe wetten, die officieel in april werden aangenomen, zijn vorige week in werking getreden.

Christenen in Soedan hebben decennia lang enorm geleden. Hun kerken zijn gesloopt, leiders zijn gearresteerd en eigendommen zijn in beslag genomen. Jarenlang bleef het illegaal om zich tot het christendom te bekeren en studenten werden gearresteerd voor het uitspreken van hun geloofsovertuiging. Onder de voormalige islamitische regering konden Moslims die zich bekeerden de doodstraf krijgen.

In 2014 veroordeelde Soedan Meriam Yahia Ibrahim Ishag tot de doodstraf omdat zij met een christelijke man was getrouwd. Meriam had een moslimvader, maar groeide op met het christelijke geloof van haar moeder. Ze zei dat ze haar hele leven al een Christen was, maar werd aangeklaagd voor geloofsafval van de Islam omdat haar vader een Moslim was. Uiteindelijk wist ze met hulp naar het buitenland te vluchten.

Bron: Release International