Sluiting vluchtelingenkampen onder Christenen controversieel

donderdag, 21 januari 2021
Nieuws
In Irak worden vluchtelingenkampen gesloten en binnenlandse ontheemden teruggestuurd naar hun regio's van herkomst. Onder hen veel Christenen. Iraakse politieke autoriteiten spreken van een succes, maar de resultaten zijn volgens anderen controversieel.
Gevluchte-kinderen-in-Erbil

Verantwoordelijk voor het plan om de vluchtelingenkampen te sluiten is de Chaldeeuwse Christen Evan Faeq Yakoub Jabro, het hoofd van het Iraakse Ministerie van Immigratie en Vluchtelingen. Sinds het aantreden van de huidige regering zijn 37 van de 76 kampen voor inheemse vluchtelingen gesloten. Volgens officiële bronnen van de regering zijn in de afgelopen maanden ten minste 66.000 Iraakse binnenlandse ontheemden naar hun huizen teruggekeerd. Het plan van de regering om alle kampen tegen het einde van dit jaar te sluiten, vloeit voort uit economische nood en uit de noodzaak tot het aanpakken van de coronapandemie.

Onzekere toekomst
De kritiek is dan ook vooral gericht op de manier waarop de kampen worden gesloten: de ontheemden moeten terugkeren naar de gebieden waaruit zij zijn gevlucht. Volgens Jabro is deze ‘hervestiging’ van vluchtelingen in hun gebieden van herkomst altijd op vrijwillige basis en in samenwerking met de lokale autoriteiten. Maar anderen spreken van verzet onder een deel van de vluchtelingen. In veel vluchtelingenkampen leven mensen die zijn gevlucht uit de Noord-Iraakse regio's die in 2014 onder het bewind van de zelfverklaarde islamitische staat (IS) vielen. Zij willen niet terugkeren naar regio's waar ze zich vanwege voortdurende onveiligheid en gebrek aan werk geen vreedzame toekomst voor hun gezinnen kunnen voorstellen. Ondertussen melden groepen vluchtelingen dat na de sluiting van het Habbaniyah-kamp in de provincie Nineveh honderden gezinnen dakloos zijn geworden en dat er nog geen concrete mogelijkheid is geboden op een alternatieve woning.

Kerk in Nood is nauw betrokken bij de wederopbouw van woningen in de Vlakte van Nineveh. Van de 12.000 beschadigde en vernietigde huizen is inmiddels de wederopbouw voor de helft gefinancierd. Ook pastorale centra en kerken worden weer opgebouwd om zo het christelijke gemeenschapsleven en de pastorale zorg weer op te bouwen.

Bron: Fides