Het kleinseminarie St. Martial van de missionarissen Spiritijnen in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, werd in de nacht van maandag 1 april aangevallen door gewapende bandieten die de muren van het gebouw beklommen. Nadat ze de bewakers hadden overmeesterd, begonnen de criminelen alles wat ze konden vinden te vernietigen of te stelen.
In een bericht aan de pauselijke stichting Kerk in Nood (ACN) beschreef de provinciaal van de Spiritijnen de aanval: “Meer dan zes uur lang bleven de bandieten plunderen, branden en stelen. Uiteindelijk wisten de religieuzen en het personeel te ontsnappen. Sommigen schuilden in het vormingshuis, op 30 minuten lopen van het seminarie, en anderen op straat of in de kathedraal naast de school,” zei pater Raynold Joseph.
“Gelukkig vielen er geen slachtoffers bij de aanval, maar de materiële schade is aanzienlijk. Vier auto’s verbrand, andere vernield, de kantoren van de school in brand gestoken, het kantoor van de directeur geplunderd, evenals het gemeenschapshuis en de rest van de school”. Andere spullen zoals “koelkasten, zonnepanelen, batterijen, een waterzuiveringssysteem, matrassen en computerapparatuur” werden gestolen.
De Spiritijnse bibliotheek, die pater Raynold beschrijft als “nationaal erfgoed”, werd intact gelaten. De priester vreest echter dat de bandieten kunnen terugkeren om meer schade aan te richten. “Er zullen de komende uren of dagen waarschijnlijk meer inbraken plaatsvinden, tenzij de school op de een of andere manier beschermd wordt. We zijn er kapot van en blijven erg bezorgd over de voortdurende verslechtering van de situatie in ons land. Wij danken u voor uw broederlijke steun door middel van uw gedachten en gebeden,” aldus de provinciaal.
Haïti maakt een zeer ernstige situatie door, die Kerk in Nood op de voet en met grote bezorgdheid volgt. Terwijl het land wegzinkt in de chaos van een mislukte staat, hebben gewapende bendes Port-au-Prince grotendeels overgenomen. Terwijl ze essentiële diensten blijven verlenen aan de meest behoeftige leden van de samenleving, is de Kerk niet gespaard gebleven van geweld door bendes. Zij hebben eigendommen van de kerk aangevallen en religieuzen ontvoerd. Bovendien raakte een bisschop ernstig gewond bij een explosie, hoewel het onduidelijk is of hij het beoogde slachtoffer was, of dat hij gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was.
Paus Franciscus heeft ook zijn bezorgdheid geuit over het land, meest recentelijk tijdens zijn paasboodschap op 31 maart. Daarin riep hij op tot “internationale solidariteit” met de Caribische natie.