In een bericht aan Kerk in Nood (ACN) zei de maronitische aartsbisschop Samir Nassar van Damascus dat de economische crisis in Syrië tot totale chaos had geleid. “Dag en nacht moeten gezinnen in de rij staan in een aantal eindeloze rijen [om voedsel te krijgen]. Dit chaotische tafereel is de norm geworden. Dit is de plaats waar ze geduld leren, hun nieuwe buren ontmoeten, hun woede beheersen en in stilte hun rozenkrans bidden. Maar het is vooral een plaats om deze calvarieberg te beleven zonder al te veel te klagen.”
Volgens aartsbisschop Nassar zijn de internationale sancties een van de belangrijkste factoren voor de dramatische situatie in Syrië op dit moment. “Deze wetten, die staten en mensen straffen die hulp durven te sturen naar Syrië, dragen bij aan onrechtvaardige sancties die de tekorten doen oplopen.” Naast de internationale sancties heeft ook de financiële ineenstorting van belangrijke handelspartner Libanon ertoe geleid dat de voedselprijzen in Syrië de pan uit rijzen. “Voor het uitbreken van de oorlog in 2011 kostte een brood van 2 kilo ongeveer 15 Syrische ponden. Vandaag de dag betaalt men tussen de 100 en 500 pond.”
In februari 2020 introduceerde de Syrische regering daarom “smart cards”, die gezinnen toegang geven tot gerantsoeneerde hoeveelheden basisgoederen, waaronder brood, rijst en thee, tegen gesubsidieerde prijzen. Maar om deze goederen te verkrijgen moeten zij in lange rijen wachten, vaak urenlang. Aartsbisschop Nassar: “In Syrië zie je mensen heel vroeg in de ochtend van huis vertrekken om een plaatsje te bemachtigen in de rij voor de bakkerij, levensmiddelenwinkel, het benzinestation of de bushalte. Lang blijven staan is op zich al vermoeiend, dus nemen sommigen klapkrukjes mee, terwijl anderen op de grond gaan zitten… de gehandicapten en de ouderen hebben de eerste plaats. Ongeduldige militairen sluiten zich zelden bij de rij aan.”
Nassar roept de internationale gemeenschap op haar deel van de verantwoordelijkheid voor de huidige situatie te dragen. Volgens de aartsbisschop zorgt de huidige situatie ervoor dat Syriërs geen begin kunnen maken met het verwerken van de burgeroorlog, die volgens de VN en de gezant van de Arabische Liga in Syrië 400.000 mensen het leven heeft gekost. De opmerkingen van de Maronitische aartsbisschop komen overeen met die van de Melkitische Grieks-katholieke aartsbisschop Jean-Clément Jeanbart van Aleppo tegenover Kerk in Nood, eerder dit jaar. Hij zei: “De sancties hebben geen ander resultaat dan dat de mensen lijden en arm en ellendig worden. Ze zullen geen effect hebben op de regering en hun beleid, omdat de regering de effecten van de sancties weet te omzeilen.”
Sinds het begin van het conflict in Syrië heeft Kerk in Nood dankzij de generositeit van weldoeners op veel plaatsen in Syrië projecten gesteund. Met noodhulp, bijdragen in de kosten van levensonderhoud en pastorale steun aan de armsten, de zieken en de ouderen. Kijk voor meer informatie op onze speciale Actiesite voor hulp aan Syrië.