Syrische christenen hebben u nodig

De bevolking van Syrië lijdt al sinds 2011 onder oorlog, sancties en armoede. Christenen hebben het bijzonder zwaar. Als doelwit van islamistische milities werden zij verdreven en vermoord. Veel christelijke jongemannen zijn gevlucht om te ontkomen aan jarenlange dienstplicht in het leger van president Assad.  

Met uw hulp kan de lokale Kerk noodhulp verlenen aan de vele Syriërs die lijden onder de oorlog en armoede, de wederopbouw van huizen beginnen en religieuzen ondersteunen met een toelage, zodat zij hun pastorale werk kunnen blijven doen.

 

 

ACTUEEL

Syrische christenen hebben zwaar geleden onder de gevolgen van de burgeroorlog. Momenteel is naar schatting nog maar een derde over van de 1,5 miljoen christenen die voor de oorlog in Syrië woonden. In Aleppo zijn de cijfers nog dramatischer. Volgens de plaatselijke kerken woonden daar vóór de oorlog ongeveer 180.000 christenen. Daarvan zijn er nog maar 30.000 over. Voor Kerk in Nood is een van de belangrijkste taak dan ook om de christenen in de regio aan te moedigen opnieuw een levensvatbare toekomst te zoeken in hun thuisland.

Actuele projecten uit Syrië

Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het begin van de oorlog presenteerde ACN een verslag waarin de tot dan toe verleende hulp werd gedocumenteerd. De conclusie: Tussen maart 2011 en maart 2021 heeft onze hulporganisatie 41,8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Syrië. Daarvan is meer dan 33 miljoen euro besteed aan hulpprojecten op het gebied van levensonderhoud, medische zorg en hygiëne, voedsel, kleding en onderwijs. In samenwerking met de lokale kerken kwamen in totaal 418 initiatieven ten goede aan de inwoners van de steden die het zwaarst door de oorlog zijn getroffen, zoals Aleppo, Homs, Damascus, Marmarita en Tartus, waar de meeste Syrische christenen wonen.

 

Father Firas Lutfi with children in Aleppo 2020

10 jaar oorlog: de balans van uw hulp in Syrië

In het laatste verslag van Kerk in Nood ter gelegenheid van de tiende verjaardag van[...]
Trip 2016 February Father Halemba, David Jones and John Pontifex to Syria

Zuster Annie: “U bent een redder in nood”

Veel angst De Syriërs lijden onder een lange lijst met problemen: Escalatie van conflicten in[...]
Father Firas Lutfi with children in Aleppo 2020

Franciscanen geven hoop aan christenen onder sharia in Idlib

Onder de lokale inwoners die, ondanks de verschrikkelijke situatie, in hun huizen zijn gebleven, bevinden[...]
20191112-Aanslag-priester-Bidoyan-in-noorden-Syrië

Armeense katholieke priester gedood in Syrië

Pr. Hovsep Bidoyan, priester van de Armeens-katholieke gemeenschap van Qamshili , werd in een hinderlaag[...]
20190711 Aanslag Orthodoxe kerk Qamishli

Steun door Turkse inval ontheemde Syrische christenen

Dany Zayech, Christen en advocaat in Qamlishi: “Het leven in de stad is ondraaglijk. Het[...]