Russische katholiek beboet om gebed voor vrede

woensdag, 31 augustus 2022
Nieuws
In Moskou is een afgevaardigde van het district Zjuzino, de katholiek Konstantin Jankauskas, beboet en berecht voor het in diskrediet brengen van de strijdkrachten. Hij is schuldig bevonden aan het publiceren van het gebed voor de vrede van paus Franciscus op zijn Facebook-pagina, waarin hij opriep tot beëindiging van de militaire actie in Oekraïne. Gisteren werd ook bekend dat patriarch Kirill in september niet naar Kazachstan zal gaan en Paus Franciscus dus niet zal ontmoeten.
RUSSIA_-_Jankauskas AsiaNews

“Mariapul martelaarstad”
Jankauskas had de woorden van Paus Franciscus geciteerd dat “de stad die de naam draagt van de Maagd Maria tot wie wij onze gebeden richtten, Mariupol, een martelaarstad is geworden van de oorlog die zielen vernietigt en Oekraïne uitput… Met een hart vol verdriet voeg ik mijn stem bij die van de gewone mensen, die vragen om een einde aan de oorlog. In de naam van God, moge de stem van hen die lijden worden gehoord, moge de aanvallen en bombardementen worden gestopt!”

Lid liberale beweging en Solidarnost
De hoorzitting in hoger beroep voor de rechtbank van Zjuzino vond op 26 augustus plaats. Konstantin bekende vooraf dat hij niet goed wist wat hij tegen de rechter moest zeggen: “Hoe kan een gebed voor vrede en leven iemand in diskrediet brengen? Het lijkt me absurd, echt een poging om wit zwart te maken.” Jankauskas is 40 jaar oud en werd geboren in Moskou in een familie van Litouwse afkomst, zoals zijn achternaam, van katholieke traditie, getuigt. Als econoom, gespecialiseerd in de markt, studeerde hij af in politieke wetenschappen aan de faculteit filosofie van de Mgu-universiteit, waar hij de verhouding tussen de staat en de burgermaatschappij bestudeerde. Hij is actief in de politiek en maakt deel uit van het organisatiecomité van de “Partij van 5 december”, een officieuze liberale beweging. Hij neemt ook deel aan de beweging “Solidarnost”, die verwijst naar de beroemde Poolse vakbond.

“Politieke gevangene”
Konstantin is sinds 2012 afgevaardigde in de gemeente Zjuzino en werd herkozen in 2017. In 2014 en 2019 stelde hij zich ook kandidaat voor de Moskouse Doema en het parlement. Daarbij werd hij echter tegengewerkt.  Tijdens de verkiezingscampagne werden huiszoekingen verricht in de flats van zijn ouders en grootmoeder, en werd hijzelf vier keer gearresteerd. Tussen 2020 en 2021 werd hij opnieuw in hechtenis genomen tijdens massa-arrestaties van de pro-Navalnybetogers, na diens vergiftiging en arrestatie bij zijn terugkeer naar Rusland. Bij die gelegenheid werd Jankauskas als “politiek gevangene” erkend door de vereniging Memorial, die later op verzoek van de autoriteiten door de rechtbank van Moskou werd ontbonden. De volgende zitting is gepland voor 1 september

Geen ontmoeting Paus en Patriarch 
Gisteren werd ook bekend dat de Moskouse patriarch Kirill niet naar het congres van religieuze leiders in Kazachstan gaat. Het vooruitzicht op een nieuwe ontmoeting met de paus, die volgens bronnen in het Moskouse patriarchaat niet “in de marge” van een ander evenement kan plaatsvinden, maar “onafhankelijk” moet zijn en “met grote zorg” moet worden voorbereid, is daarmee de bodem ingeslagen. Een delegatie van de Russisch-orthodoxen zal in ieder geval aanwezig zijn op de interreligieuze bijeenkomst waar Franciscus zal spreken.

Bron: AsiaNews