fbpx

Ruim 400 zomerkampen voor kinderen en jongeren in crisislanden

maandag, 10 juli 2023
Nieuws
Tienduizenden kinderen en jongeren uit landen in crisis, zoals Syrië, Egypte, Armenië, Oekraïne en Libanon, nemen dit jaar deel aan kampen en zomercursussen die worden gefinancierd door de internationale stichting Kerk in Nood (ACN). Paus Franciscus zelf moedigde organisaties aan om jongeren van de Oosterse kerken te steunen.
Summer Camp for 90 Youth - August 2022

Meer dan de helft van deze bijeenkomsten vindt plaats in Syrië. Na meer dan tien jaar oorlog, die heeft geleid tot een dramatische economische situatie, helpt de stichting er 273 zomerkampen voor bijna 46.000 kinderen en jongeren. De kampen worden gehouden tussen juni en september en zijn vooral gericht op fysiek herstel en het helen van wonden. De deelnemers zijn christenen uit verschillende kerkelijke denominaties uit bisdommen in onder andere Homs, Aleppo, Lattakia, Tartous, Jazeera, Hama en Damascus. Door deze projecten hopen de lokale Kerken de geest, het lichaam en de ziel van de deelnemers te versterken, vooral van degenen die de ergste gevolgen hebben ondervonden van jaren van geweld en oorlog.

Dit jaar heeft Kerk in Nood (ACN) extra fondsen vrijgemaakt voor zomerkampen in regio’s waar kinderen getroffen zijn door de recente aardbeving, waaronder Lattakia, Hama en Aleppo. De zomerkampen vinden vaak plaats als onderdeel van christelijke scoutinggroepen, maar ook geestelijke genootschappen, catechesegroepen en christelijke jongerenverenigingen worden ondersteund.

Het tweede land met de meeste deelnemers en kampen is Libanon. Kerk in Nood (ACN) heeft haar hulp aan dit land sinds de verwoestende explosie in de haven van Beiroet in augustus 2020 en de politiek-economische crisis flink verhoogd. In totaal zullen 106 zomerkampen in het hele land gefinancierd worden, ten behoeve van zo’n 19.000 Libanese kinderen en jongeren.

Aanmoediging Heilige Vader
“Tijdens de laatste Bijeenkomst van hulporganisaties voor de oosterse kerken (ROACO) bedankte de Heilige Vader ons voor het ondersteunen van de jongeren van de Oosterse Kerken. Hij moedigde ons aan om te luisteren naar de dromen die zij in hun hart meedragen en zei dat jongeren hoofdrolspelers willen zijn van het algemeen welzijn, wat het ‘kompas’ van sociale actie zou moeten zijn”, zei Marco Mencaglia, directeur projecten van Kerk in Nood (ACN) International. “De paus heeft de jongeren gevraagd om gezanten van vrede te zijn voor iedereen, profeten die dromen en een wereld verkondigen die anders is en niet langer verdeeld. Bij Kerk in Nood hebben we onze betrokkenheid bij de jongeren in deze landen enorm vergroot. We willen actief deel uitmaken van deze toekomst.”

Sommige steunprogramma’s voor zomerkampen en cursussen hebben een lange traditie onder de hulpprojecten van Kerk in Nood (ACN), zoals de kampen voor Christenen in het Heilige Land, inclusief Jordanië, Palestina en Israël. Dit jaar steunt de organisatie ook vier initiatieven in Egypte: drie georganiseerd door het Koptisch Katholiek Patriarchaat, waaronder een voor wezen en jongeren met speciale behoeften en hun ouders, en een voor Soedanese en Egyptische kinderen en jongeren, georganiseerd door het Salesiaanse Centrum voor Jeugd en Vluchtelingen.

Andere landen
Deze zomercursussen zijn ook belangrijk voor veel kinderen en jongeren buiten het Midden-Oosten, zoals in Kazachstan, Oekraïne, Cuba, Litouwen en Armenië, waar Kerk in Nood (ACN) verschillende initiatieven financiert. De trieste realiteit van de situatie in Oost-Europa, veroorzaakt door de Russische invasie in Oekraïne, verdient ook speciale aandacht. De organisatie steunt er vijf “Vakantie met God”-kampen in Oekraïne en zomerkampen voor jonge Oekraïense vluchtelingen in Hongarije en Estland.

In totaal draagt Kerk in Nood (ACN) dit jaar meer dan een miljoen euro bij aan de ondersteuning van meer dan 400 zomercursussen en -kampen tussen juni en september in 13 landen.