De Iraakse kerk heeft er bij mensen op aangedrongen om een zwart lint op hun borst te spelden als teken van rouw. Ze heeft ook een beroep gedaan op de autoriteiten om de schuldigen te straffen. Voor de spreker van het Iraakse parlement vormen de aanvallen op Christenen een bedreiging voor de ‘nationale eenheid’. Vanmiddag zal er een herdenkingsmis worden gehouden in de Sint-Jozefkerk in Bagdad.
Het Chaldeeuwse patriarchaat heeft vandaag uitgeroepen tot een dag van rouw en gebed in alle kerken van Bagdad ter nagedachtenis aan de nieuwste slachtoffers van antichristelijk geweld in het land. In iets meer dan twee weken hebben twee gerichte moorden plaatsgevonden op een jonge man en een heel gezin, beiden in de hoofdstad. "We veroordelen het voortdurende vergieten van Iraaks bloed en vragen al onze kinderen om een teken van rouw te dragen door een zwart lint op hun borst te spelden", verklaart het patriarchaat op haar website.
Arts en gezin doodgestoken
Afgelopen donderdagavond werden de leden van een christelijk gezin doodgestoken door een groep mannen in Bagdad. De slachtoffers zijn Hisham Shafiq al-Maskuni, een 61-jarige arts afkomstig uit Bagdad, zijn vrouw Shaza Malik, en haar moeder Khairiya Dawood. Overheidsbronnen hebben melding gemaakt van de arrestatie van de aanvallers in het weekend. Een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde zaterdag dat autoriteiten "een bende hebben opgepakt" die ook verantwoordelijk is voor andere misdaden en gewelddaden in het verleden. Volgens sommige berichten is het gezin gedood tijdens een diefstal die vreselijk verkeerd afliep. De aanvallers namen geld en enkele kostbare spullen uit hun huis. Voor nu is er geen officiële bevestiging over het motief achter de misdaad.
Kerkelijke bronnen in de hoofdstad merken echter op dat dit geen geïsoleerd incident was. Op de ochtend van 25 februari werd een andere Christen, Samer Jajjo, eveneens in koelen bloede door een groep gewapende mannen vermoord voor zijn huis in Bagdad. De jongeman, een getrouwde vader van twee, was net van huis gegaan om te werken in een autospuiterij.
Iraakse leiders hebben hun solidariteit en nabijheid tot de christelijke gemeenschap tot uitdrukking gebracht. Onder hen de voorzitter van het Iraakse parlement, Salim Jubouri, die benadrukte dat het ‘doelwit maken van Christenen’ een aanval op de ‘nationale eenheid’ betekent. Volgens de politieke leider moet de "ernstige bedreiging op alle mogelijke manieren worden aangepakt." Diverse leiders, waaronder de Chaldeeuwse patriarch Mar Louis Raphael Sako, bezochten gisteren het huis van de gedode familie, waar zij een kaars legden en gebeden hebben.