Vorzel ligt op slechts 30 km van de hoofdstad, en werd samen met andere nabijgelegen voorsteden, zoals Bucha, Irpin, Hostomel en Borodianka, middelpunt van het conflict. De 25 seminaristen die in het gebouw studeerden en woonden, verlieten het op 25 februari, een dag na de invasie. Russische militairen hadden toen het nabijgelegen vliegveld ingenomen en waren Vorzel binnentrokken. Samen met hun rector, pater Mykhalkiv, en de rest van het personeel vonden zij eerst onderdak in een nabijgelegen dorp en daarna in een ander seminarie in het centrum van het land.
“We hoorden al snel van plaatselijke bewoners die in Vorzel waren gebleven, dat het seminarie geplunderd en verwoest was. Behalve de schade die door twee raketten was aangericht, hebben Russische troepen het gebouw half maart geplunderd. Getuigen zeggen dat de soldaten twee nachten in het gebouw hebben doorgebracht”, vertelt pater Mykhalkiv. Het seminarie werd in een deplorabele staat achtergelaten, vooral het interieur.
“Zelfs kelk gestolen”
“Ze namen mee wat ze konden. Keukengerei, wasmachines, computers en airconditioners. De kamers van de seminaristen werden geplunderd en ze namen liturgische voorwerpen mee, waaronder een kelk die geschonken was door de heilige Johannes Paulus II toen hij in 2001 Oekraïne bezocht”, besluit pater Mykhalviv. Lokale inwoners hebben vervolgens gekeken of er nog bruikbare zaken waren. De rector noemt dit logisch, “aangezien ze niets te eten hadden.”
Nieuwe fase hulpverlening
De angst voor een onzekere toekomst was groot. Niet alleen vanwege de oorlog, maar ook omdat de geschatte kosten voor het herstel van de schade meer dan 150.000 euro bedragen. Dankzij de generositeit van donateurs die wereldwijd voor Oekraïne gaven, heeft Kerk in Nood kunnen toezeggen de kosten van de renovatie van het seminarie voor haar rekening te nemen. Magda Kaczmarek, hoofd projecten in Oekraïne voor Kerk in Nood Internationaal legt uit dat daarmee een derde fase is aangebroken in de hulpverlening aan het land.
Begin schadeherstel
“Sinds het begin van de oorlog geven wij onze volledige steun aan de plaatselijke Kerk van beide ritussen, Latijn en Grieks-Katholiek. Eerst met noodhulp in de oorlogsgebieden, en voor de vluchtelingen in het westen van het land. Dankzij onze weldoeners hebben wij transportkosten, voertuigen en de buitengewone activiteiten van priesters en religieuzen in de getroffen gebieden gefinancierd. Bovendien hebben wij in een tweede fase de parochies en kloosters in Oekraïne geholpen die hun deuren voor de vluchtelingen openden, door hen materiële en geestelijke steun te verlenen. Nu, In een derde fase, en binnen onze mogelijkheden, willen wij helpen de schade te herstellen”.
Een van de pijlers van Kerk in Nood in Oekraïne op lange termijn is de steun aan Oekraïense seminaristen. “Dit doen we al enkele tientallen jaren, dus het herstellen van Vorzel is een prioriteit voor de stichting”, legt Kaczmarek uit. Samen met pater Mykhalkiv rekent ze erop dat het seminarie in september al heropend kan worden. “Er wordt al gewerkt aan de heraansluiting van de water-, elektriciteits- en gasvoorzieningen, die zwaar beschadigd waren.”