fbpx

Rapport: Gevangen om hun geloof: laat hen vrij

dinsdag, 24 november 2020
Nieuws
De benarde situatie van christenen die ontvoerd of onterecht gevangen worden gehouden, staat centraal in een nieuw rapport van Kerk in Nood (ACN). Het rapport wordt woensdag 25 november, op #RedWedsdag (25 november), gepresenteerd. #RedWednesday is een initiatief van Kerk in Nood om aandacht te vragen voor godsdienstvrijheid en vervolgde christenen. In Nederland nemen zeker 113 kerken deel.
Gevangen om geloof - laat hen vrij VP

Gevangen om hun geloof: laat hen vrij vertelt de verhalen van personen van diverse leeftijden die door extremistische groepen zijn ontvoerd of door de staat zijn gearresteerd en zonder aanklacht worden vastgehouden. Hoofdredacteur John Pontifex: “In verschillende delen van de wereld wordt christenen ten onrechte hun vrijheid ontzegd. Voor velen is de reden dat ze weigeren hun geloof op te geven. Ze leven in angst en velen lijden in volledige stilte. Wie is er om hun stem te laten horen? In het rapport vertellen we hun verhalen, roepen we op tot gerechtigheid en om hen de vrijheid terug te geven.”

Het rapport, het eerste in zijn soort van Kerk in Nood, is een aanvulling op lopende onderzoeken, zoals voor het rapport Godsdienstvrijheid wereldwijd en voor het rapport Vervolgd en vergeten, over christenen die onderdrukt worden om hun geloof. Niet eerder is specifiek ingegaan op de situatie van christenen die om hun geloof gevangen worden gehouden. Voorbeelden die worden aangehaald, betreffen geestelijken in China en Eritrea, maar ook de 14-jarige Maira Shahbaz, een katholieke meisje uit Pakistan, dat van de straat in de buurt van haar huis werd ontvoerd, met geweld is bekeerd, op brute wijze is verkracht en gechanteerd. Ze zijn gemakkelijke doelwitten: hun christelijk geloof maakt hen tot buitenstaanders in de samenleving.

Veel landen over de hele wereld, van Canada tot Australië, nemen deel aan het #RedWednesday, waarbij kerken en gebouwen rood worden verlicht. Dit jaar zal het standbeeld van ‘Cristo Redentor’ in Rio de Janeiro, Brazilië, rood kleuren ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vervolging in het noorden van Mozambique. Daar zijn naar schatting 2.000 mensen gedood en ruim 400.000 mensen gedwongen om hun huizen te ontvluchten voor jihadisten. In Colombia wordt de kathedraal van de Metropolitan Basiliek van Bogotá rood verlicht als hulpkreet voor de vrijlating van de Colombiaanse missionaris Gloria Narvaez, die in 2017 in Mali werd ontvoerd en, in tegenstelling tot anderen, nog steeds niet is vrijgelaten. In Nederland nemen zeker 113 kerken deel aan #RedWednesday. Ook is er woensdag om 20 uur een online meeting waarin het rapport Gevangen om hun geloof: laat hen vrij gepresenteerd wordt.

Het rapport Gevangen om hun geloof: laat hen vrij is hier gratis te bestellen en wordt u vanaf 25 november 2020 gratis toegestuurd per email.