fbpx

Raketinslagen nabij huis Fraters Albertijnen

donderdag, 03 november 2022
Nieuws
De algemene overste van de congregatie van de fraters Albertijnen, broeder Franciszek Grzelka uit Polen, bezocht onlangs zijn medebroeders in de Oekraïense stad Zaporizhzhia. Tijdens zijn verblijf sloeg een raket in nabij het huis van de broeders, die er een bakkerij en een opvangcentrum voor dakloze mannen hebben en in hun gaarkeuken veel vluchtelingen opvangen.
Albertiner Fathers in Zaporizhzhia distributing bread between refugees

In een interview met de internationale katholieke pastorale liefdadigheidsinstelling Kerk in Nood (ACN) vertelt broeder Grzelka: “Tijdens de laatste nacht van ons verblijf werd het gebied getroffen door een directe raketaanval. Tussen twee en drie uur ‘s nachts waren er ongeveer tien explosies in het stadsdeel waar ons gebouw staat. Verschillende daarvan waren zeer luid. De ramen en muren van ons huis trilden. Zoals we later ontdekten, werd een gebouw van zeven verdiepingen in de directe omgeving verwoest. Meer dan een dozijn burgers werd gedood en ongeveer 50 raakten gewond.”

Inslagen nabij gaarkeuken
Dit waren niet de eerste aanvallen. Broeder Grzelka: “Er waren overdag en ‘s nachts een aantal waarschuwingen voor luchtaanvallen, maar we hoorden geen explosies in de directe omgeving van onze broeders. Zij vertelden ons dat in de dagen voor onze aankomst de andere kant van de stad, waar zij hun gaarkeuken runnen, was aangevallen met raketten en drones. Broeder Euzebiusz zei dat de meeste aanvallen ‘s nachts worden uitgevoerd, maar er zijn ook explosies in de buurt geweest toen de maaltijden om ongeveer 10 uur ‘s ochtends werden geserveerd. Gelukkig raakte geen van de arme mensen gewond.”

Volgens broeder Grzelka komen 1.300 mensen hulpgoederen ophalen als die in het centrum worden uitgedeeld. Hij hielp tijdens zijn bezoek met het uitdelen van de hulpgoederen en meldde dat, hoewel de begunstigden voornamelijk vrouwen met kinderen waren, er ook heel wat mannen waren. Hij vertelde Kerk in Nood: “We hebben de spullen zonder incidenten kunnen uitdelen. Verschillende van de begunstigden zijn daklozen die al jaren bij ons komen. De anderen zijn nieuwe mensen die door de oorlog gedwongen zijn een beroep te doen op liefdadigheid omdat de prijzen in de winkels omhoog zijn geschoten en er weinig werk is.”

Veel ontheemden
Hij zei dat er ook een grote groep binnenlandse ontheemden is die naar Zaporizja zijn gekomen uit regio’s die door Russische soldaten zijn bezet. “Sinds begin maart zijn er Russische troepen op ongeveer 50 km van de stad. Het front is dichtbij, maar de stad is nog steeds in Oekraïense handen. Tachtig procent van de oblast [district] Zaporizja is bezet. Onlangs heeft Poetin ook in de oblast Zaporizja fictieve referenda gehouden alvorens deze provincie “op papier” bij de Russische Federatie in te lijven. De raketaanvallen op de stad zijn sindsdien sterk in aantal toegenomen.”

“Eens per maand voeren we transporten uit met twee kleine vrachtwagens. Het aantal mensen in nood is sinds het begin van de oorlog exponentieel gegroeid. In het verleden maakten ongeveer 150 personen gebruik van onze diensten. In mei was het aantal gasten in onze gaarkeuken en bakkerij gestegen tot 700. Toen het aantal de 1.000 overschreed, besloten de gemeentelijke autoriteiten dat het gebied rond de gaarkeuken te gevaarlijk was geworden om zo’n grote groep mensen bijeen te brengen. Ze wezen ons een nieuwe plaats toe voor het uitdelen van voedsel. De broeders begonnen daar brood en voedsel uit te delen, bijvoorbeeld blikken met eten voor daklozen en ander voedsel voor degenen die onderdak hebben en thuis een maaltijd voor zichzelf kunnen bereiden.”

Gevraagd naar zijn mening over de huidige situatie, legde broeder Grzelka uit: “Als Albertijnen houden wij ons niet bezig met politieke of militaire analyses. Wij bidden dat Oekraïne overwint, voor de bekering van de agressor en voor vrede voor dit geteisterde land. Zolang wij kunnen, willen wij bij hen zijn en ons charisma waarmaken om mensen in nood te helpen – en dat zijn er momenteel veel. Wij zijn iedereen dankbaar die ons werk steunt, zowel in Zaporizhzhia als in Lviv.”

Kerk in Nood steunt het werk van de Fraters Albertijnen in Oekraïne al jaren, bijvoorbeeld met Misintenties en hulp bij levensonderhoud. Ook zijn donaties gebruikt voor de financiering van voertuigen, onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan hun gebouwen.