In gesprek met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) benadrukte een missionaris, die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven, dat hij ondanks de toegenomen gevechten zo lang mogelijk in het land blijft om de slachtoffers van het geweld te helpen. “Ik wil tot de laatste minuut blijven, ik wil de mensen hier niet alleen laten. Veel van onze katholieken zijn [naar de kerk] gekomen. Weet je, hier is de Kerk hun hoop. Maar wij kampen met dezelfde problemen als de rest van de mensen.”
De kerken hebben hun deuren geopend om onderdak en opvang te bieden, maar projectpartners vertelden Kerk in Nood (ACN) dat een van hun grootste uitdagingen het tekort aan water is. Dat is essentieel nu de temperaturen in Khartoem boven de 40 graden Celcius uitkomen. Mensen zouden water halen uit de Blauwe Nijl, die door de hoofdstad stroomt, ondanks dat het gevaarlijk is om door de stad te reizen. Zelfs als mensen erin slagen rivierwater te krijgen, is het vuil en moet het worden gezuiverd. Volgens de projectpartners zijn de markten leeg en is voedsel schaars. Ook wordt er vaak gevochten in de lange rijen bij benzinestations om de weinige brandstof die beschikbaar is.
Ondanks het stijgende aantal burgerdoden, zijn er nog geen kerkelijke medewerkers gedood tijdens de gevechten. Wel hebben kerken, evenals andere openbare gebouwen, waaronder ziekenhuizen, schade opgelopen. Zo heeft Kerk in Nood (ACN) vernomen dat de kerk in Bahri, in het noorden van Khartoem, door een bom is getroffen. Mensen ter plaatse wisten het vuur te doven dat het dak had bereikt. Gewapende strijders drongen ook de kathedraal in Khartoem binnen. Daarnaast werd een kapel van een religieuze congregatie gebombardeerd.
De projectpartner van Kerk in Nood (ACN) hoopt op een snelle beëindiging van de gevechten : “Zal het conflict binnenkort ophouden? Dat is ons gebed. Maar in werkelijkheid is geen van beide partijen er klaar voor. Internationaal wordt aangedrongen op een dialoog, maar er wordt nog steeds geschoten.”