Priesters in Congo-Brazaville lijden honger

donderdag, 03 mei 2018
Persoonlijk verhaal
Ondanks de wankele politieke en de economische toestand en de groei van de islam en protestantse sekten herwint de katholieke Kerk terrein.

Bienvenu Manamika Bafouakouaho, met zijn 53 jaar de jongste bisschop van Congo-Brazaville, vertelde op een ontmoeting met een delegatie van Kerk in Nood dat zijn priesters onvoldoende te eten hebben. De bisschop van Dolisie kon zelf dankzij de financiële steun van de hulporganisatie verdere studeren en een priesteropleiding volgen. De katholieke kerk in Congo-Brazzaville herwint veel verloren terrein, ondanks de opmars van protestantse sekten en de islam.

De gemiddelde Congolees is arm
Volgens de bisschop gaan veel landgenoten en zelfs priesters gebukt onder armoede, ziekte en een slechte gezondheid. Het water is vervuild en het ontbreekt aan drinkwater. Door de dalende prijs van ruwe olie groeit de armoede. Bijna dagelijks worden honderden mensen begraven, omdat de situatie zo sterk is verslechterd. De gemiddelde Congolees is een arme man in een rijk land, met oliereserves. Maar die rijkdom wordt slechts gedeeld door een handvol rijken en machtigen.

Slechts het aartsbisdom Brazzaville en het bisdom Pointe-Noire kunnen een ​​ziekteverzekering voor hun priesters betalen. In de andere bisdommen moeten de geestelijken zich zien te redden. Het is mijn belangrijkste zorg om ervoor te zorgen dat mijn priesters op zijn minst voldoende te eten krijgen. Ik weet niet wat wij kunnen doen als er een van hen ernstige gezondheidsproblemen krijgt. 

Mgr. Manamika Bafouakouahou vestigt de aandacht op het hoge aantal roepingen, al is dat volgens sommigen ook gedeeltelijk toe te schrijven aan de economische crisis. Daarom aanvaarden wij geen priesterkandidaten beneden de 21 jaar, zegt de bisschop.

Bron: Kerk in Nood/Kerknet