“De belangrijkste bisschoppen van het land hebben een oproep gedaan om het land niet te verlaten. Dat is een moeilijke beslissing, vooral voor de priesters van de Grieks-Katholieke Kerk, van wie velen gehuwd zijn. Zij vrezen niet zozeer voor hun eigen leven als wel voor de veiligheid van hun kinderen en gezinnen,” aldus Kaczmarek. Projectpartners uit Kiev en vele andere steden in het hele land hebben melding gemaakt van schietpartijen en explosies. Velen hebben de nacht doorgebracht in pastorieën en bunkers, zegt Kaczmarek. Het is onduidelijk welk doelwit als eerstvolgende zal worden aangevallen.
Pauline priester Roman Laba, uit Bowary, een voorstad van de hoofdstad Kiev, zei in een videoboodschap aan Kerk in Nood dat een raketaanval op de stad om vijf uur donderdagochtend zeker zeven mensen doodde en er 17 verwondde. De stad heeft in totaal zeven raketaanvallen meegemaakt, waardoor veel mensen naar het westen van het land zijn vertrokken. “De eerste paniek is voorlopig voorbij. Veel mensen kwamen naar de parochie op zoek naar hulp en onderdak, en daarom hebben we noodopvang opgezet in de kelder van ons klooster en in de onvoltooide kloosterkerk. Op dit moment hebben we ongeveer 80 mensen bij ons, waaronder leden van de parochie en mensen uit omliggende gebouwen,” zegt pater Roman. “Bidt u alstublieft voor Oekraïne,” eindigt het bericht.
Vanuit een dorp in de buurt van Marioepol, in het zuidoosten van Oekraïne, laat broeder Vasyl aan Kerk in Nood weten: “We hebben geen tijd om bang te zijn. We blijven en helpen de mensen om deze situatie te overleven.” Marioepol, een belangrijke havenstad, ligt slechts 60 kilometer van de Russische grens en zeer dicht bij de gebieden die door de separatisten worden gecontroleerd, en ligt daarom ook onder zwaar vuur.
Kinderen naar platteland
De dreiging en angst voor verdere escalatie groeit van uur tot uur. Dat weerspiegelt zich ook in de houding van de mensen, meldt de priester. “Sommige mensen zijn voor het eerst in hun leven bij ons komen biechten. Oudere en zieke mensen vragen ons om naar hen toe te gaan en hun biecht te horen. Ze willen klaar zijn voor de dood als het zover mocht komen.” Naast geestelijke begeleiding houdt hij zich momenteel, met de hulp van leken, bezig met het evacueren van kinderen uit behoeftige gezinnen. Zij worden in veiligheid gebracht op het platteland in Centraal-Oekraïne. “De kinderen zijn allemaal getraumatiseerd, omdat er hier in de buurt is geschoten. We kalmeren ze en zeggen dat ze een pauze nodig hebben,” meldt broeder Vasyl.
Kerk in Nood heeft ook contact met bisschop Jan Sobilo van Zaphorihya, dat ook in het oosten van Oekraïne ligt. Bisschop Sobilo komt oorspronkelijk uit Polen, maar wijst elke suggestie van de hand om zich in veiligheid te brengen. “Ik ben hier gekomen om de mensen te dienen”, vertelt hij. Hij hoopt dat “deze verschrikkelijke tijd van oorlog zich ook in een zegen moet veranderen, zodat goedheid en liefde zegevieren” Hij sluit echter een bombardement op zijn stad niet uit, en blijft hopen op hulp van Kerk in Nood: “De stichting staat altijd achter ons. Als het ergste gebeurt, blijf ons dan alsjeblieft helpen.”
In reactie op het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Kerk in Nood een noodhulppakket van een miljoen euro toegezegd. Dit zal de priesters en religieuze zusters en broeders in staat stellen hun volk bij te staan in parochies, in gaarkeukens voor de vluchtelingen, in weeshuizen en tehuizen voor alleenstaande moeders en voor ouderen.
Geef uw donatie via https://steun.kerkinnood.nl/oekraine en help mensen in Oekraïne nu zij uw hulp het meest nodig hebben!