Priester Sri Lanka: "Genezing lage reis van geloof"

vrijdag, 25 oktober 2019
Nieuws
Als pastoor van een parochie op Sri Lanka waarvan veel families op paaszondag een moeder, vader of kind verloren bij een bombardement, heeft pr. Jude Raj Fernando gezien hoe genezing een lange, moeilijke reis van geloof kan zijn.
20191025-Pr.-Jude-uit-Sri-Lanka-bij-presentatie-rapport-Kerk-in-Nood

 

Priester Fernando is de rector van het heiligdom van St. Antonius in Colombo, Sri Lanka – een van de kerken die gebombardeerd werden tijdens Pasen door een groep gelieerd aan Islamitische Staat. Daarbij werden in april 258 mensen gedood. Op 24 oktober sprak hij in Rome tijdens de presentatie van het rapport Vervolgd en Vergeten? door Kerk in Nood over de voortdurende vervolging van Christenen.

“Ik had nog nooit zo’n geluid gehoord. Mijn eerste woorden na de ontploffing waren: ‘Vader vergeef het hen, ze weten niet wat ze doen’, vertelde pr. Fernando terwijl begon te huilen toen hij zich de parochianen herinnerde op de dag van de bombardementen. "Er was een jong stel bij de Paaszondagmis dat acht maanden eerder was getrouwd en een man die een oudere dame zijn stoel had gegeven, een zwangere vrouw die haar man verloor." Hij merkte op dat deze vrouw vorige week een gezonde baby heeft gekregen en nu een alleenstaande moeder is.

De plaatselijke kerk biedt trauma-zorg in de parochie, godsdienstonderwijs van de kinderen die ouders hebben verloren en een beroepsopleiding voor huishoudens die hun kostwinner hebben verloren. Mensen in de parochie vragen nog steeds: "Waarom liet God ons dit overkomen?" Een jong kind vroeg me: "Waarom nam God mijn moeder van mij af in de kerk?"

"Wij priesters leggen deze moeilijke reis af samen met onze slachtoffers," aldus pr. Fernando. "Het is een lange reis van geloof. Blijf alstublieft voor ons bidden … we kunnen het kwaad overwinnen met de liefde in ons hart. Ons geloof is sterker dan hun bommen."

Pr. Fernando sprak op het eiland Tiber in de basiliek van St. Bartholomeus, een basiliek gewijd aan de moderne martelaren van de Kerk en de thuisbasis van 120 overblijfselen vanuit vervolgde christelijke gemeenschappen over de hele wereld. De Sri Lankaanse priester liet in de basiliek voorwerpen zien uit de Sint-Antoniuskerk in Colombo die het bombardement overleefden tijdens het evenement.

"Deze plaats, de basiliek van St. Bartholomeus op het eiland Tiber, is een getuigenis", zei kardinaal Leonardo Sandri, prefect van de congregatie van oosterse kerken. "In de dimensie van de kerk van vandaag, omringd door ontelbare tekens, afkomstig uit verschillende continenten, hebben mannen en vrouwen hun leven gegeven voor de Heer Jezus. Zij zorgen ervoor dat de passie van Christus in de kinderen van de Kerk voorleeft. Zoals Hij ons in het evangelie zegt:’ Als ze mij vervolgden, zullen ze jou ook vervolgen ‘, vragen ze ook ons om ons hart en onze ogen te zuiveren en te leren al deze ervaringen in geloof te leven”, aldus zei de kardinaal.

Het rapport Van Kerk in Nood over vervolging van Christenen van 2017-2019 definieert Irak, Syrië, Iran, Egypte, Saoedi-Arabië, Nigeria, Kameroen, Burkina Faso, Centraal-Afrikaanse Republiek, Soedan, Eritrea, Noord-Korea, China, Indonesië, Sri Lanka , Filippijnen, Pakistan, India en Myanmar als de landen met de zwaarste vervolging van christenen. Kardinaal Sandri zei dat een besef van deze voortdurende vervolging ook altijd moet worden omkaderd door de overwinning van Christus, die ons zegt: "Houd moed, ik heb de wereld overwonnen."

Bron: CWR, Kerk in Nood