De nog onbekende dader sloeg bij de entree van de St. Lidwinakerk al op enkele parochianen in, voordat hij priester Karl-Edmund Prier aanviel achter het altaar. De priester raakte ernstig gewond aan rug, hoofd en handen en is inmiddels geopereerd in het ziekenhuis.
Een soldaat die in de buurt van de kerk woont, besloot bij het horen van de commotie in het gebouw te kijken wat er aan de hand was. Toen hij de aanvaller zag, vuurde hij enkele waarschuwingsschoten om de vreemdeling te bewegen zich over te geven. Toen de laatste dit weigerde, schoot de soldaat hem neer.
Een militaire aalmoezenier aan de Yogyakarta Luchtmacht academie, pr Yos Bintoro, heeft een verklaring uitgegeven waarin katholieken wordt gevraagd geen schokkende foto's en "onbevestigde informatie" over het incident op sociale media te verspreiden. De verklaring van pr. Bintoro volgt een golf van posts op sociale media met foto's van de aanval en opmerkingen en uitleg daarover. De priester denkt dat dit slechts kan leiden tot "negatieve gevoelens" van christenen.
"Identiteitspolitiek"
Politieke analisten in Indonesië mensen dat extremistische groepen opzettelijk verdeeldheid proberen te zaaien voorafgaand aan lokale verkiezingen in 171 regio's in september 2018 en de presidentsverkiezingen in 2019. De 'identiteitspolitiek' op basis van religie en etniciteit kan volgens hen de verkiezingen beïnvloeden omdat het aanzet tot polarisatie en daarmee tot minder stemmen op gematigde kandidaten.
De priesteraanval van vandaag is de tweede in zijn soort in Indonesië. In augustus 2016 werd pr. Albertus Pandiangan, een kapucijner priester, aangevallen door een vreemdeling gewapend met een dolk tijdens de Mis in de St Jozefkerk in Medan (Noord-Sumatra). De bisschop van Medan, Mgr Anicetus B. Sinaga, ook een kapucijnin, en de priester vergaven later de aanvaller.