fbpx

Priester door UNESCO tot “ambassadeur vredescultuur” benoemd

donderdag, 24 december 2020
Nieuws
Pastoor Éric Norbert Abekan van de parochie van de Sainte Famille van de Riviera in Abidjan Cocody werd samen met 13 andere Ivoriaanse persoonlijkheden uit de wereld van religieuze-, economische zaken, sport en gezondheidszorg door Unesco benoemd tot ambassadeurs van de cultuur van de vrede.
Pr. Éric Norbert Abekan

Meer dan 20 jaar na de oprichting blijft de onderscheiding een belangrijk instrument voor conflictpreventie en vrede. Net als pater Abekan werd ook imam Cissé Djiguiba van de grote moskee uit Abidjan verheven tot de rang van Ambassadeur voor de Vredescultuur.

De ceremonie zelf, onder anderen in het bijzijn van mgr. Paolo Borgia, apostolisch nuntius in Ivoorkust, vond op 20 december plaats in de Félix Houphouët-Boigny Universiteit van Abidjan Cocody. “Deze persoonlijkheden werden door een wetenschappelijk comité gekozen voor hun acties om het concept van de vredescultuur, dat evolueert binnen de maatschappij, te concretiseren”, aldus professor Méké Meité, houder van de Unesco-leerstoel voor de Cultuur van Vrede.

“Het is voor ons allen een grote eer om deze dankbare erkenning te ontvangen die de inspanningen en verbintenissen van ieder van ons erkent. Vandaag geven wij uiting aan al onze vreugde en ons gevoel van oneindige dankbaarheid”, aldus pater Abekan namens alle winnaars. Hij gaf aan te hopen dat de erkenning “tot moedige keuzes kan inspireren, nieuwe energie kan opwekken en nieuwe hoop in individuen en gemeenschappen kan doen herleven. Ivoorkust heeft geen woorden nodig, maar overtuigde getuigen, vredestichters die openstaan voor dialoog, zonder uitsluiting of manipulatie.”