“De Paus zal een zeer, zeer belangrijke rol spelen. De Paus, de christelijke kerken en alle plaatselijke christelijke leiders. Wij hebben allemaal een zeer belangrijke rol te spelen op dit moment in de geschiedenis van Zuid-Soedan”, zegt zuster Beta Almendra in een interview met Kerk in Nood (ACN). “De mensen rekenen op ons. Wanneer er geweld is, vragen zij onmiddellijk: waar is de Kerk? Waar zijn de leiders? Zij zijn afhankelijk van ons, van onze steun, van onze hulp, van ons gebed, en van alles wat wij voor de vrede in dit land kunnen doen.”
Enorme verwachtingen
De 52-jarige Beta Almendra komt oorspronkelijk uit Portugal en dit is haar tweede missie in Afrika, na zes jaar in Kenia gediend te hebben. Zij kwam begin 2021 in Wau aan, toen de coronavirus-pandemie in volle hevigheid woedde. Zij zegt dat er een enorme verwachting is ten aanzien van het bezoek van de Paus, nog versterkt door alles wat paus Franciscus reeds gedaan heeft om vrede te brengen en een einde te maken aan het geweld en de oorlog in dit land. “Veel van de mensen in Zuid-Soedan hebben nooit iets anders gekend dan oorlog. Hele generaties zijn in de oorlog geboren. En de laatste oorlog was verschrikkelijk. Er is zoveel verwoest. Scholen, infrastructuur, ziekenhuizen, kerken, levens, veel vrouwen en kinderen. Ook werd geprobeerd om mensen met een opleiding uit te schakelen, mensen die toekomstige leiders konden worden”.
Een onvergetelijk gebaar
In april 2019 verbaasde paus Franciscus de wereld toen hij knielde om de voeten te kussen van president Salva Kiir en zijn aangewezen vice-presidenten Riek Machar en Rebecca Nyandeng, die deelnamen aan een spirituele retraite in het Vaticaan. Het gebaar wordt vandaag de dag nog steeds herdacht in Zuid-Soedan. De vrede blijft echter broos.
“Nog maar een paar dagen geleden”, zegt de missionaris, “hadden we een periode van verhoogde spanning. De oorlog was bijna opnieuw begonnen. Een van onze kerkleiders ging naar de president en de vice-president en vroeg hen. “Herinnert u zich niet wat de Paus voor u gedaan heeft? U zei publiekelijk dat het uw leven veranderd had, dat er geen oorlog meer zou zijn in Zuid-Soedan”. Het was die herinnering, dat gebaar, dat deze leiders ertoe bracht een nieuwe overeenkomst te sluiten, opnieuw een dialoog aan te gaan, nog één stap te zetten naar duurzame vrede.”
Belangrijk moment
Het bezoek van de Paus in juli komt op een zeer belangrijk moment voor het land, met verkiezingen die voor december gepland zijn. Op dit ogenblik is echter alle aandacht gericht op de Heilige Vader en op het goede verloop van de reis. Om de Paus te zien, zal Zuster Beta naar Juba moeten, een “dure, en gevaarlijke reis”, die zij echter graag zal ondernemen. “Mijn verwachting voor de reis van de Paus is dat de mensen zullen begrijpen dat vrede mogelijk is. En dat vrede iets goeds is, dat het de enige manier is om dit land te ontwikkelen, om scholen en ziekenhuizen te laten functioneren, om de Zuid-Soedanezen te laten groeien als leraren, dokters, piloten, ingenieurs, en dat zij misschien voor hun eigen land kunnen zorgen, in vrede.”
“Wij rekenen op u”
Het bezoek van de paus zal ook zeker de aandacht vestigen op de moeilijkheden van de plaatselijke Kerk, de noden van de bevolking en de dringende hulp die vele sectoren van de samenleving nodig hebben. “De Kerk in Zuid-Soedan is erg afhankelijk van hulp van buitenaf. Als we het over het bisdom Wau hebben, moet er van alles gebouwd en herbouwd worden: seminaries, diocesane huizen, kloosters, scholen, ziekenhuizen. Het is een kwestie van investeren in structuren die bestonden maar verwoest zijn. Wij zijn echt helemaal van buitenaf afhankelijk.”
Kerk in Nood steunt Zuid-Soedan sinds 2015 en financiert de bouw en wederopbouw van kerken en pastorale centra, de vorming van seminaristen en de kosten van levensonderhoud voor priesters en religieuzen. Voor deze missie, zoals voor alle andere noden van het bisdom Wau, zegt de Portugese zuster dat zij rekent op de hulp van Kerk in Nood en haar weldoeners. “Wij rekenen op u!”